Wereldwijd internetgebruik groeit, maar nog steeds ongelijk verdeeld

Suriname maakt een significante groei door op het gebied van internetgebruik, geholpen door verbeteringen in de toegankelijkheid en de infrastructurele ontwikkeling. Met de introductie van mobiele technologieën en betaalbare dataplannen is de penetratie van internet versneld, waardoor een breder segment van de Surinaamse bevolking toegang heeft tot het digitale tijdperk.

Ondanks de vooruitgang blijven er uitdagingen bestaan, vooral in afgelegen en minder ontwikkelde gebieden waar de toegang tot betrouwbaar internet nog steeds beperkt is.

Uit het Digital Progress and Trends Report 2023 van de Wereldbank blijkt dat het aantal internetgebruikers wereldwijd in vier jaar tijd met 1,5 miljard is gegroeid, waarbij alleen al in 2020 een historische toename van 500 miljoen nieuwe gebruikers werd genoteerd. 

In India schoot het internetgebruik omhoog van 20% in 2018 naar meer dan 50% in 2022. Ondanks deze indrukwekkende groei blijft een derde van de wereldbevolking offline, met name in delen van Azië en Afrika, waar het internetgebruik aanzienlijk laag blijft. 

De ongelijkheid in digitale vooruitgang is zowel binnen landen als tussen landen zichtbaar. Snel internet stimuleert de werkgelegenheid en export van bedrijven aanzienlijk en wordt in Afrika ook geassocieerd met een vermindering van extreme armoede. Het rapport benadrukt de cruciale rol van internettoegang in economische en sociale ontwikkeling, maar wijst ook op de noodzaak om de digitale kloof te overbruggen.

error: Kopiëren mag niet!