Storm Shadow killer: wat we weten over het Pantsir-M luchtverdedigingsschild van Russische oorlogsschepen

De marinevariant van het Russische Pantsir grond-lucht raket- en luchtafweerartilleriesysteem heeft zijn gevechtsdebuut gemaakt, waarbij het de Storm Shadow-kruisraketten in het Oekraïense conflictgebied overneemt en verslaat.
De Pantsir-M, ontwikkeld in 2017, werd in 2020 ingezet bij de Russische marine, waarbij ‘Pantsir’ ‘Carapace’ of ‘Shell’ betekent en de ‘M’ in de naam staat voor ‘Maritime’.

De Pantsir-M werkt volgens hetzelfde algemene principe als zijn neven op de grond, maar beschikt over zijn eigen ontwerpoplossingen die zijn geoptimaliseerd voor maritieme omstandigheden en voor het omgaan met bedreigingen op zee. Het platform is formeel geclassificeerd als een close-in wapensysteem (CIWS) dat is ontworpen om vijandelijke raketten, drones, vliegtuigen en andere projectielen aan te pakken wanneer ze een oorlogsschip naderen tot op 20 km of minder (op een hoogte van maximaal 15 km). .

🔺De Pantsir-M is bewapend met acht Hermes-K SAM’s bevestigd in een 4×2-opstelling.

🔺De secundaire bewapening bestaat uit twee AO-18KD roterende kanonnen van 30×165 mm met een bereik tot 5 km en een vuursnelheid tot 10.000 toeren per minuut.

🔺De Pantsir-M kan maximaal vier doelen tegelijk aanvallen.

🔺Het is het enige op schepen gebaseerde luchtverdedigingssysteem ter wereld dat gebruik maakt van een gevechtsmodule die CIWS, SAM’s en een radar-optisch controlesysteem combineert – inclusief geautomatiseerd zoeken naar doelen, selectie en afvuren, in één enkel apparaat.

🔺De ingebouwde Phased Array-radar heeft een geschat doeldetectiebereik van maximaal 75 km.

🔺Het systeem weegt ongeveer 7.100 kg (inclusief munitie), waardoor het geschikt is voor inzet op zowel kleine als grote schepen.

🔺De Russische marine is van plan alle nieuwe oorlogsschepen, van raketkorvetten tot kruisers, uit te rusten met de Pantsir-M, en bestaande schepen in de loop van de tijd met het systeem te upgraden.

error: Kopiëren mag niet!