Nieuw bestuur Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) 

De officiële overdracht van het nieuwe bestuur van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) vond afgelopen vrijdag plaats in het gebouw van de Vereniging van Medici, waarbij de voormalige voorzitter Bastiaan de Boer de voorzittershamer overhandigde aan de nieuwe voorzitter Se-Sergio Baldew.

Nieuw bestuur 

Se-Sergio Baldew zal het nieuwe bestuur leiden, bijgestaan door een toegewijd team: Sovanna Tokromo, penningmeester, Daphny Lieuw, secretaris, Kapil Jawahir en Ruben Saouma, commissaris. Samen zullen zij zich inzetten voor de belangen van de vereniging en de verdere ontwikkeling van het vakgebied in Suriname.

Uitdagingen 

Tijdens deze plechtigheid werden de leden van het voormalige bestuur, dat ruim 8 jaar heeft gefunctioneerd onder leiding van Bastiaan de Boer als voorzitter, Linda Kontino als penningmeester, Aart den Hartog als commissaris, en Dinesh Doerdjan, hartelijk bedankt voor hun toewijding gedurende de afgelopen zittingstermijn. Zij hebben het bestuur geleid tijdens uitdagende periodes, waaronder de economische crisis met een forse devaluatie en uitdagingen betreffende de tarieven voor behandelingen, de Covid-19 pandemie, en de impact van braindrain die ook de fysiotherapie heeft geraakt. 

Historie 

Fysiotherapie in Suriname kreeg vorm op 25 februari 1970 met de officiële oprichting van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF), onder leiding van oprichter Frits Hunsel. De ontwikkeling van fysiotherapeutische zorg heeft sindsdien een opmerkelijke groei doorgemaakt gedurende meer dan vijftig jaar.

Erkenning

In de jaren ’70 en ’80 was er weinig bekendheid over fysiotherapie onder de Surinaamse bevolking. Echter, door de tijd heen heeft het vakgebied zich sterk ontwikkeld. Vandaag de dag is er een groeiende erkenning en waardering voor fysiotherapie als essentieel onderdeel van de gezondheidszorg.

Opleiding Fysiotherapie

Een belangrijke mijlpaal was de introductie van de opleiding fysiotherapie aan de Anton de Kom Universiteit, waardoor Suriname in staat was om een eigen generatie van fysiotherapeuten op te leiden. Sinds de start van deze studierichting zijn er maar liefst 86 fysiotherapeuten afgestudeerd en actief geworden in de samenleving, waardoor de toegang tot hoogwaardige fysiotherapeutische zorg aanzienlijk is verbeterd voor de Surinaamse bevolking.

Accreditatie 

Onlangs heeft het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA) de bacheloropleiding Fysiotherapie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) geaccrediteerd voor een periode van zes jaar. Dit is geweldig nieuws en markeert een belangrijke mijlpaal voor de fysiotherapie in Suriname. De Bacheloropleiding Fysiotherapie maakt deel uit van het 5-jarig bachelor-master (BAMA) programma, dat van start is gegaan in 2010.

SD

error: Kopiëren mag niet!