Israëls terugtrekking uit de Gazastrook: wat probeert Tel Aviv te bereiken?

De terugtrekking van Israëlische troepen uit het Khan Younis-gebied in de Gazastrook is “meer een tactische zet dan een concessie voor een vredesovereenkomst” met de Palestijnen, zegt Dr. Hasan Selim Ozertem, een in Ankara gevestigde veiligheids- en politiek analist.

“Deze stappen lijken meer tactisch dan stappen van concessie of compromis,” zegt Dr. Ozertem tegen Spoetnik, erop wijzend dat er “geen zekere of serieuze vooruitgang gaande is tussen Hamas en Israëlische vertegenwoordigers” tijdens de gesprekken in Caïro.

Volgens hem zou de terugtrekking van het Israëlische leger uit Khan Younis een voorbode kunnen zijn van een Israëlische aanval op Rafah, waar honderdduizenden Palestijnen hun toevlucht zochten toen Israël de Gazastrook binnenviel.

“Het terugtrekken uit Khan Younis kan sommige burgers helpen terug te keren naar hun huizen, waardoor het aantal burgers daar afneemt. Dit kan dus ook helpen om het aantal burgerslachtoffers bij een mogelijke operatie in Rafah te verminderen”, suggereert Dr. Ozertem.

error: Kopiëren mag niet!