Franklin Institute, een kappers- en cosmetologieschool in Houston, sinds 1915 in zwarte handen

De geur van een steiltang en het geluid van tondeuses, wijze woorden en diep gelach: shoonheidssalons en kapperszaken zijn lange tijd een heilige plek geweest voor zwarte vrouwen en mannen om te communiceren over het dagelijks leven. Al 109 jaar investeert één familie in die ruimte via het Franklin Institute, een kappers- en cosmetologieschool in Houston, Texas.

“De Franklin-manier is de juiste manier”, zegt Ron Jemison Jr., eigenaar van de vierde generatie. De wortels van het instituut gaan terug tot 1915 en zijn daarmee een van de langst bestaande bedrijven in zwarte handen van het land. 

Jemison’s overgrootmoeder, mevrouw Nobia Franklin, richtte een kapsalon op in San Antonio en maakte haar eigen haarproducten. Sindsdien verhuisde de Franklin Beauty Culture School naar Fort Worth, Houston en Chicago voordat ze in 1934 terugkeerde naar Houston. Snel vooruit naar 2024 en Jemison heeft zijn eigen draai aan het bedrijf gegeven en de naam ervan veranderd in Franklin Institute. Hij heeft het ook uitgebreid met kapperslessen en de raciale samenstelling van studenten gediversifieerd.

“Dit is de basis. Je bent getalenteerd, maar je moet de regels en voorschriften kennen. Je moet deze test doorstaan ​​om verder te komen, omdat je mensen in je handen hebt”, zei hij. “Je brengt eigenlijk chemicaliën op hun haar aan die een omgekeerd effect kunnen hebben en al het haar valt uit. Daarom is het zo belangrijk om naar school te gaan. We noemen ze dokters, het zijn haardokters.”

error: Kopiëren mag niet!