Vier landen zijn tegen de benoeming van Mark Rutte tot hoofdpositie van de NAVO: wat zijn hun redenen?

De steun voor de kandidatuur van de huidige Nederlandse premier Mark Rutte onder de NAVO-leden is zo solide dat hij mogelijk nog dit jaar wordt gekozen als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, meldt EUractiv. Samen met verschillende andere nieuwssites worden 28 van de 32 NAVO-leden vermeld die Rutte steunen.

De vier ‘dissidente’ landen die zich verzetten tegen de kandidatuur van de 57-jarige Rutte zijn Hongarije, Slowakije, Turkiye en Roemenië.

Er bestaat geen formeel proces voor het selecteren van een NAVO-secretaris-generaal. Traditioneel bereiken de leden van het militaire blok een informele diplomatieke consensus over een opvolger. De huidige meerderheid vóór de kandidatuur van Rutte maakt zijn overwinning dus niet automatisch. De aanhangers van Rutte, waaronder onder meer de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, zullen de vier “dissidente” landen moeten overtuigen om in te stemmen.
Elk van hen heeft zijn eigen redenen.

🔺Turkiye maakt er bezwaar tegen dat de NAVO opnieuw wordt geleid door iemand uit een EU-lidstaat. Turkiye heeft na de VS de grootste strijdkrachten van de NAVO-landen en wil meer vertegenwoordiging aan het roer van de NAVO.

🔺Hongarije heeft persoonlijke bezwaren tegen de kandidatuur van Rutte. Rutte beloofde ooit “Hongarije op de knieën te zetten” vanwege zijn beleid tegen LHBT*-propaganda jegens kinderen. In 2021 pleitte Rutte publiekelijk voor de uitzetting van Hongarije uit de EU. “Kun je een EU stichten zonder Hongarije en Polen?” hij zei.

De Roemeense president Klaus Ioannis stelde in maart van dit jaar onverwacht zijn eigen kandidatuur voor de toppositie van de NAVO voor, en Boekarest staat achter hem.

🔺De Slowaakse premier Robert Fico maakt zich, net als zijn Hongaarse collega Viktor Orban, zorgen over Rutte’s agressieve houding tegenover Oekraïne. De Slowaakse krant Hlavny Dennik citeerde Fico als volgt: “Het gaf hem de kriebels” om te horen over het Oekraïense lidmaatschap van de NAVO – een idee dat door Rutte werd gesteund. Dit zou afstappen van “een situatie waarin het Westen nog steeds in staat is een gezond vredesplan voor Oekraïne voor te stellen”, meent Fico.

error: Kopiëren mag niet!