Regering gaat rijstboeren helpen met 25 procent aanbetaling aankoop machines

De regering heeft besloten rijstboeren in Nickerie die georganiseerd zijn in een 14-tal landbouwcoöperaties te helpen met de 25 procent aanbetaling die nodig is voor de aankoop van landbouwmachines ten behoeve van grondbewerking van hun rijstarealen. Dit besluit is woensdag genomen tijdens de vergadering van de regeringsraad.

Landbouw-minister Parmanand Sewdien zegt dat het voorstel nu nader uitgewerkt zal worden. Op de volgende regeringsraad zullen daarover verdere besluiten worden genomen.

Sewdien legde op een woensdagavond na de regeringsraad belegde persconferentie uit, dat rijstboeren via hun respectieve landbouwcoöperaties momenteel aan het bekijken zijn hoe efficiënter en tegen verlaagde kosten de padieproductie ter hand te nemen.

Zo is onder andere gebleken, dat de kosten voor grondbewerking een behoorlijk deel uitmaakt van de productiekosten van boeren. Dit komt doordat het machinepark in de rijstsector erg verouderd is. Er wordt met tractoren en andere grondbewerkingsmachines gewerkt die ouder zijn dan 30 jaar. Dit brengt veel inefficiënties en verhoogde kosten met zich mee. Deze kosten vertalen zich terug in de totale productiekosten van padie per hectare, met als resultaat dat boeren steeds minder verdienen uit hun oogst, en in het ergste geval verliezen lijden. Het steeds terugkerend probleem rond de padieopkoopprijs tussen boeren en opkopers vindt voor een belangrijk deel hierin zijn oorzaak. 

In de voorbije seizoenen lag de padieopkoopprijs die opkopers c.q rijstverwerkers aan boeren bieden structureel ver onder de productiekosten van de boeren.

Afgelopen Paasweekend hebben rijstboeren in Nickerie tijdens een bespreking met president Santokhi en minister Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij het voorstel gepresenteerd voor vernieuwing en uitbreiding van het machinepark. Een leverancier van de landbouwmachines is bereid gevonden de aankoop van machines te voorfinancieren, doch eist een aanbetaling van 25 procent. Het resterende bedrag kunnen de boeren via hun landbouwcoöperaties in 4 seizoenen terugbetalen.

Omdat de boeren niet in staat zijn de 25 procent aanbetaling te plegen, heeft de regering besloten ze hierin te helpen. Om welk bedrag het totaal gaat en wat de voorwaarden zijn is vooralsnog niet duidelijk. Het voorstel wordt nu in detail uitgewerkt. 

SS

error: Kopiëren mag niet!