Latijns-Amerikaanse Landen veroordelen Inval in Mexicaanse Ambassade

In een nachtelijke actie in Quito, Ecuador, heeft de lokale politie met geweld de Mexicaanse ambassade binnengevallen en voormalig Ecuadoraans vice-president Jorge Glas gearresteerd, kort nadat Mexico hem politiek asiel had aangeboden. Deze gebeurtenis heeft geleid tot een felle veroordeling door verschillende Latijns-Amerikaanse landen. De Braziliaanse regering benadrukt in scherpe bewoordingen het “verwerpelijke” karakter van de politieactie, en benoemt het als een ernstig precedent. De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel en de Boliviaanse president Luis Arce uitten eveneens hun solidariteit met Mexico. Ze benadrukten het belang van respect voor internationale wetgeving, meer specifiek het Verdrag van Wenen betreffende diplomatiek verkeer. Ook de Chileense regering sprak haar diepe bezorgdheid en veroordeling uit over de inbreuk op het recht op asiel, met de hoop dat dit incident tussen landen met gemeenschappelijke diplomatieke banden en historische vriendschappen snel opgelost wordt.

error: Kopiëren mag niet!