Europol heeft 821 criminele bendes in vizier: ‘We weten wie jullie zijn’

Europol heeft 821 grote criminele bendes in Europa in het vizier, waarin meer dan 25.000 mensen actief zijn. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekendgemaakt na een uitgebreide, ‘unieke’ studie onder alle EU-lidstaten en 17 landen die Europol-partner zijn.

“Deze netwerken zijn zeer bedreigend, maar we weten wie ze zijn en ze kunnen zich niet meer verbergen.”

Het is de eerste keer dat Europol zo’n grootschalige, internationale analyse doet naar criminele bendes in zo veel landen. Een aparte groep die wordt genoemd, zijn de Nederlands-Belgische bendes.

Meer dan 100 van die 821 netwerken zijn in België actief, onder andere de zogenoemde Mocro Maffia.  Deze Belgisch-Nederlandse netwerken zijn actief in 40 landen, voornamelijk in de cocaïnehandel, en (in iets mindere mate) in de cannabishandel.

De andere helft van de bendes maakt zich onder andere schuldig aan fraude, migrantenhandel, mensenhandel of vermogenscriminaliteit. Catherine De Bolle, baas van Europol, had tijdens een persconferentie ook een boodschap aan de criminelen: “We weten wie jullie zijn, wat jullie doen, met wie jullie samenwerken. Jullie kunnen je niet meer verbergen.” 

error: Kopiëren mag niet!