Een Baken van Hoop: Medische Kliniek in Port-au-Prince Biedt Zorg Ondanks Toenemend Geweld

Partners In Development (PID), gevestigd in Ipswich, Massachusetts, leidt een van de laatste operationele medische klinieken in Port-au-Prince, Haïti, in de context van verergerende onlusten. Deze non-profitorganisatie merkt een significante toename op van patiënten als gevolg van de sluiting van andere zorgfaciliteiten en de terugtrekking van medische non-profits uit de regio.

Geweld heeft de Haïtiaanse hoofdstad overspoeld sinds eind februari, waarbij bendes en politie vechten voor de controle, wat leidde tot de ontsnapping van bijna 5.000 gevangenen uit lokale gevangenissen. Documentatie van de Verenigde Naties wijst uit dat 80% van Port-au-Prince nu onder invloed of bestuur staat van criminele bendes, met recente aanvallen op zorginstellingen zoals het Delmas 18-ziekenhuis.

Het grootste obstakel voor PID ligt in de torenhoge prijzen voor de noodzakelijke kliniekbenodigdheden. Tali Marcelin, president van PID, onderstreept de gratis aangeboden essentiële diensten en hoe vitaal deze zijn voor patiënten zonder alternatieven. De uitdaging van het bevoorraden en de veiligheidsbedreigingen dwingen de kliniekpersoneel soms tot overnachten ter plaatse uit zorg e veiligheid, met sporadische sluitingen vanwege de nabije onrust.

Ondanks het geweld en de ontberingen heeft PID, met een toegewijd team van circa 30 medewerkers, inclusief een huisarts en apothekers, zijn deuren geopend gehouden, zij het met af en toe aangepaste openingstijden. Ze overstijgen de basiszorg en omvatten gespecialiseerde diensten zoals pre- en postnatale zorg.

De relatie van PID met de Haïtiaanse gemeenschap is diep geworteld. Met de ende continuïteit van de kliniek biedt PID een luik van hoop in het door crises geteisterde land. Het veerkrachtige karakter van het Haïtiaanse volk, in combinatie met de inzet van de organisatie om zorg te blijven bieden, belooft licht aan het einde van de tunnel voor vele inwoners van Port-au-Prince, wiens toegang tot gezondheidszorg beperkter is dan ooit in deze tijden van nood.

error: Kopiëren mag niet!