President Santokhi met grote delegatie op staatsbezoek China

President Chandrikapersad Santokhi vertrekt volgende week dinsdag met een delegatie van 24 personen voor een staatsbezoek naar China. De helft van de delegatie is substantieel en de andere helft is ondersteunend, waaronder media, veiligheid en protocol.

Met de president reizen voor het staatsbezoek in de delegatie mee First Lady Mellisa Santokhi-Seenachery, de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen) en een aantal adviseurs. Een businessdelegatie gaat op eigen kosten mee met de president. 

De president en zijn delegatie reizen met reguliere commerciële vluchten naar China. De heenreis om in Beijing aan te komen neemt twee dagen in beslag. Het officieel staatsbezoek is op 12 en 13 april. De president en delegatie keren 20 april terug in Suriname. Deze informatie verschafte BIBIS-minister Ramdin woensdagavond op een belegde persconferentie na de regeringsraadvergadering.

In Beijing zal president Santokhi een welkomstceremonie bijwonen van president Xi Jinping van China en een ontmoeting hebben met premier Li Quang. Hij zal een werkbespreking hebben met delegaties van beide landen bestaande uit ministers en hoge functionarissen. Een staatsbanket en een kranslegging op het Tiananmen staan ook op het programma in Beijing. 

Naast Beijing bezoekt president Santokhi ook de steden Dalian en Shenzhen. Daar staan op het programma ontmoetingen met provinciale leiders. In Dalian en Shenzhen zijn bedrijven gevestigd die actief zijn in Suriname, met name Dalian en Huawei. Er zullen ook bezoeken gebracht worden aan deze bedrijven. Daarbij zal met de leiding van deze bedrijven gesprekken worden gevoerd over lopende en nieuwe projekten. Met een 12-tal andere Chinese bedrijven in verschillende sectoren die belangstelling hebben in Suriname te investeren, staan ook ontmoetingen gepland. 

Schuldherschikking

Tijdens het staatsbezoek zal de overeenkomst inzake schuldherschikking met China worden getekend. De onderhandelingen over de herschikking van Suriname’s schuld bij China van meer dan een half miljard US-dollar was op technisch niveau al geruime tijd afgerond. De schuldherschikking houdt in essentie in de verlenging van de terugbetalingstermijn waardoor Suriname niet direct veel hoeft terug te betalen. De rente die al laag was, is verder ook iets omlaag gebracht.

Met Dalian zal onder meer gesproken worden over een aantal infrastructurele projecten, waaronder een kustbescherming projekt. Met Huawei zal over de tweede fase van het Safe City project worden gesproken.  Het gaat om de installatie van 100 nieuwe camera’s en vernieuwing van het systeem van het Command Center.

SS

error: Kopiëren mag niet!