Peruaans Kabinet Wint Vertrouwensstemming Ondanks Rolexgate-Schandaal

Het Peruaanse Congres heeft haar vertrouwen uitgesproken in het nieuwe kabinet van president Dina Boluarte, ondanks het Rolexgate-schandaal rondom de luxueuze Rolex-collectie van de president. Met 70 stemmen voor, 38 tegen en 17 onthoudingen, mag het kabinet onder leiding van premier Gustavo Adrianzen zijn ambt voortzetten. Deze stemming kwam na het ontslag van zes ministers en een politie-inval in Boluarte’s huis en kantoren. Premier Adrianzen benadrukte de inzet voor een transparante regering, economische groei en de strijd tegen corruptie en drugshandel.

President Boluarte, die sinds december 2022 aan de macht is, wordt onderzocht wegens vermoedelijke illegale verrijking en het niet aangeven van luxe sieraden. Dit schandaal, in combinatie met haar lage goedkeuringsscore van 10 procent en de oproep om af te treden na gewelddadige protesten, heeft geleid tot een verhoogde politieke onrust. Ondanks meerdere afzettingsmoties tegen haar, blijft het onzeker of Boluarte haar termijn tot juli 2026 zal voltooien, aangezien het Congres de macht heeft presidenten af te zetten met slechts een meerderheid van de stemmen.

error: Kopiëren mag niet!