Cocaïnevangst voor kust van Guyana 

In een gezamenlijke operatie op 21 maart hebben Guyanese en Amerikaanse wetshandhavingsinstanties een indrukwekkende drugsvangst gerealiseerd. Dichtbij de kust van Guyana, ongeveer 240 kilometer uit de kust, werd een zelfaangedreven semi-onderzeeër (SPSS) onderschept door het team bestaande uit leden van het Georgetown Country Office van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA), de Joint Interagency Task Force South (JIATFS), de Guyana Customs Anti-Narcotic Unit (CANU) en de Amerikaanse kustwacht (USCG). 

Aan boord van het vaartuig werd maar liefst 2.370 kilo cocaïne aangetroffen.

De operatie, die werd ondersteund door de Amerikaanse marinekruiser USS Leyte Gulf, resulteerde in de arrestatie van vier verdachten en de inbeslagname van de drugs. De verdachten zullen in de Verenigde Staten worden vervolgd voor deze baanbrekende vangst.

Deze inbeslagname werpt licht op de aanhoudende strijd tegen drugssmokkel in Zuid-Amerika. Reeds in 2018 werd een soortgelijk incident gerapporteerd in Suriname, waarbij een duikboot werd onderschept, vermoedelijk ook bedoeld voor drugstransport. Chan Santokhi, de huidige president van Suriname en destijds oppositieleider, benadrukte toen al het gebruik van onderzeeërs door Colombiaanse drugskartels voor het vervoer van grote hoeveelheden drugs naar West-Afrika.

error: Kopiëren mag niet!