Meertaligheid en diversiteit op school: immigranten kinderen 

De rijkdom van diversiteit in de Surinaamse samenleving manifesteert zich niet alleen door de verscheidenheid aan culturen, etnische groepen en talen, maar weerspiegelt zich eveneens binnen de klaslokalen op scholen. Kinderen met verschillende achtergronden spreken een breed scala aan talen op school. Dit komt door de toestroom van immigranten en de aanwezigheid van diverse bevolkingsgroepen. Het accepteren en goed benutten van deze meertaligheid en culturele diversiteit verbetert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van elke leerling, maar het verbetert ook de onderwijservaring en de schoolresultaten van de leerlingen.

In het dagelijks leven wordt er een breed scala aan talen gesproken. Naast het Nederlands, dat de officiële taal is, worden veel gebruikte talen zoals Sranantongo, Sarnami, Javaans en marrontalen zoals Saramaccaans en Aucaans over en weer gesproken. Kinderen komen vaak in een omgeving waar veel talen worden gesproken.

Het aantal immigranten dat zich in Suriname heeft gevestigd met als doel te werken voor een beter leven of wegens omstandigheden, is de afgelopen jaren toegenomen. De immigranten komen vaak niet alleen of vestigen zich hier met een gezin, waarna zij hun kinderen naar de openbare school sturen, terwijl hun kinderen de Nederlandse taal en andere Surinaamse talen onvoldoende beheersen. 

Uit de demografische statistieken van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) waren in het jaar 2022 ruim 2748 immigranten in het bevolkingsregister. De meeste immigranten kwamen uit Nederland (824), Frans-Guyana (361), Brazilië (300), China (219) en Cuba (150). Een aantal immigranten kwam uit Haïti (140), Guyana (126), de Dominicaanse Republiek (92), Malaysia (71), Indonesië (64), India (48) en de Filipijnen (41). Een groot deel van de immigranten (312) kwam uit andere landen. Het is opmerkelijk dat immigranten uit alle leeftijdsgroepen bestaan, inclusief kinderen.

Het is een uitdaging voor het onderwijs in Suriname om deze meertalige realiteit te omarmen en te benutten. Het aanbieden van tweetalig onderwijs, waarin zowel de officiële taal (Nederlands) als de moedertaal van de leerlingen worden gebruikt, kan een effectieve manier zijn om het leerproces te ondersteunen. Door de taal te gebruiken die de leerlingen het beste begrijpen, kunnen leraren de leerlingen de leerstof beter uitleggen, verbeteren en de betrokkenheid van de kinderen vergroten. Hierdoor wordt de kans op het boeken van schoolsucces bevorderd. 

SD

error: Kopiëren mag niet!