Power China wil zonne-energieprojecten opzetten in Suriname

Het Chinees staatsbedrijf Power Construction Corporation of China, meer bekend als Power China, wil binnen anderhalf jaar met zonne-energie een forse verhoging van het aanbod van elektriciteit bewerkstelligen. Dit vraagt om de nodige administratieve, technische en financieel-economische voorbereiding. President Chandrikapersad Santokhi had dinsdag 2 april een tweede onderhoud met het Chinese bedrijf.

Aan Surinaamse zijde is hiervoor een technisch team samengesteld, bestaande uit onder andere de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en Financiën en Planning, de Energie Bedrijven Suriname, de Energie Autoriteit Suriname en het Kabinet van de President. Dit team zal de juridische, administratief-technische en financieel-economische aspecten verder bespreken en uitwerken. 

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning: “De regering gaat in de ombouw van de energiesubsidie, van object- naar subjectsubsidie, de tarieven aanpassen voor de rijkere mensen. We gaan de tarieven aanpassen voor hotels, grote supermarkten en voor wie het nog meer kan betalen. Voor mensen die tot 900 kilowattuur per maand gebruiken, gaan we voorzieningen treffen om de verhogingen op te vangen. Gebruikers tot 400 kilowatt worden voorlopig volledig gecompenseerd, dus die zullen geen prijsverhoging merken.”

 Met de energieprojecten van Power China wordt er dan ook gehoopt dat energie in Suriname betaalbaar blijft voor eenieder. 

President Santokhi vindt het belangrijk dat de energieprojecten van het bedrijf in uitvoering gaan. Deze solar energieprojecten kunnen tienduizend huishoudens extra voorzien van elektriciteit. Het staatshoofd hoopt dat de gesprekken met Power China afgerond kunnen worden, zodat de projecten in uitvoering kunnen gaan. 

error: Kopiëren mag niet!