Waarom stortte de Baltimore-brug in?

DOOR PHIL BAINBRIDGE
26 maart 2024 – De Francis Scott Key Bridge, die instortte nadat hij werd geraakt door het containerschip MV Dali toen het de haven van Baltimore verliet, werd gebouwd voordat de nieuwste normen voor brugbescherming van kracht waren.

Met de op twee na langste ononderbroken vakwerkbrugoverspanning ter wereld, namelijk 366 meter, is de brug ontworpen om de belasting over de gehele lengte te verdelen, om langere afstanden te overbruggen met minder materiaal, waardoor een efficiëntere structuur ontstaat dan wanneer de drie overspanningen allemaal onafhankelijk van elkaar zouden zijn. . Dit breukkritische ontwerp ontbeert echter redundantie, wat betekent dat als één overspanning uitvalt, ze allemaal zouden instorten.

De brug werd voltooid in 1977, drie jaar vóór de ineenstorting in 1980 van de Sunshine Skyway Bridge die Tampa Bay in Florida doorkruiste, en die leidde tot nieuwe regelgeving voor de bescherming van alle nieuwe bruggen, inclusief kunstmatige eilanden rond de pieren, “dolfijnen” – cirkelvormig
barrières gevuld met beton of zand om schepen af te leiden en de energie van een botsing te absorberen, en spatborden, verbrijzelbare betonnen dozen die rond de pier zijn gewikkeld om deze tegen schokken te beschermen.

Deze werden echter niet toegepast op bestaande bruggen, en hoewel sommige ervan in beperkte mate in Baltimore werden geïmplementeerd, waren ze mogelijk onvoldoende en zouden ze niet in staat zijn geweest om een frontale botsing van een modern vrachtschip als de Dali op te vangen. die, met een snelheid van slechts acht knopen, 1,2 miljoen joule aan energie had kunnen leveren.

error: Kopiëren mag niet!