Viering feestdagen dit jaar: uitbundig of economisch?

De feestdagen in Suriname, vooral met een religieuze achtergrond, hebben een bijzonder karakter. De afgelopen weken hebben velen hun religieuze verplichtingen voldaan tijdens Phagwa en Pasen, terwijl de heilige maand Ramadan nog gaande is. De geuren van specerijen vullen de lucht, terwijl de huizen, mandirs, kerken en moskeeën worden verlicht. Terwijl sommigen zich voorbereiden op een groot feest, kiezen anderen voor een rustige viering. 

Hoewel religieuze feestdagen in het algemeen een enorme vreugde met zich meebrengen, brengen ze ook vaak een hoog kostenplaatje met zich mee voor het vieren ervan. Tijdens deze speciale gelegenheden streven mensen er vaak naar om hun vieringen zo groots en memorabel mogelijk te maken, wat kan leiden tot aanzienlijke uitgaven. Van het kopen van nieuwe kleding en decoraties tot het bereiden van uitgebreide maaltijden en het geven van geschenken kunnen de kosten snel oplopen.

De manier waarop mensen de feestdagen vieren, wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals culturele achtergrond, persoonlijke voorkeuren en economische omstandigheden. Dagblad Suriname benaderde enkele mensen van de verschillende religieuze groeperingen, om na te gaan in hoeverre zij denken dat er een aanzienlijke verandering gaande is in de wijze waarop men uitgeeft voor religieuze feestdagen.  

De 25-jarige V.R. geeft aan dat hij dit jaar Phagwa op een rustige en economische wijze heeft gevierd, waarbij hij minder geld heeft besteed aan inkopen en feesten, om zo financieel wat te besparen. Hij benadrukte dat deze aanpak geen invloed heeft gehad op de inachtneming van bestaande tradities. Daarnaast heeft het aanbod aan festiviteiten en de daarmee gepaard gaande drukte ervoor gezorgd dat zijn interesse om deel te nemen aan feestelijke activiteiten is afgenomen.

Loraine, die een Christelijke opvoeding heeft gehad, vertelt dat ze tijdens de recente paasdagen niet heeft deelgenomen aan de gebruikelijke activiteiten. “Ik heb op mijn eigen manier invulling gegeven aan de feestdagen”, licht ze toe. Voor haar speelden economische overwegingen niet direct een rol in de manier waarop ze de feestdagen heeft gevierd. Ze geeft echter aan een voorkeur te hebben voor een rustige, bezinningsvolle dag boven uitbundige festiviteiten. Deze keuze leidde indirect tot een positief effect op haar financiën. “Ik heb geen extra hoge uitgaven gedaan”, aldusLoraine.

Een frequente moskeebezoekster, Shahnaz. vertelt dat ze gedurende de vastenmaand zoveel mogelijk naar de moskee gaat voor het ontvasten en ’s avonds gezamenlijk het avondgebed met haar gezin te verrichten. “Als ik kijk naar het aantal moskeebezoekers, is het er maar een handjevol”, merkt ze op. “Ik denk dat de economische situatie en de gestegen benzineprijzen ervoor zorgen dat mensen twee keer nadenken voordat ze naar de moskee gaan, of ervoor kiezen om de maand de eindjes aan elkaar te knopen.” Volgens haar speelt de economische situatie in het land een grote rol. “Maar ongeacht je budget, probeer je tijdens deze periode toch iets lekkers op tafel te zetten.” Ze benadrukt ook de andere financiële verplichtingen waaraan moslims moeten voldoen, zoals het geven van zakaat (armenbelasting). Dit kan een andere reden zijn waarom mensen de vastenmaand niet dagelijks uitbundig vieren.

Mevrouw Amina, een andere moskeebezoekster, merkt op dat ze in haar moskee dit jaar een veranderende trend ziet. “Wat betreft de gezamenlijke iftar (maaltijd tijdens het ontvasten) in de moskee, valt op dat het dit jaar minder is dan vorig jaar”, aldus mevrouw Amina. “De prijzen van goederen zijn aanzienlijk gestegen.” Ze geeft aan, dat er binnen hun moskee meer water wordt gedronken, wat gezonder is, en dat er stroop wordt geserveerd. Volgens haar heeft ook de stijging van de brandstofprijs invloed, waardoor niet iedereen de lange afstanden van en naar de moskee kan bekostigen. Terwijl ze vorig jaar zeker zo’n 25 avonden tijdens de vastenmaand iftar konden organiseren, is dat aantal dit jaar afgenomen tot ongeveer 10.

SD

error: Kopiëren mag niet!