Op de maan gebaseerde astronomie heeft behoefte aan bescherming van locaties

DOOR NINIAN CARTER
28 maart 2024 – Astronomen streven naar dringende bescherming van bepaalde locaties op de maan, wat cruciaal zou kunnen zijn voor de inzet van wetenschappelijke instrumenten zoals een ‘hypertelescoop’.

Astronomen roepen op om bepaalde locaties op de maan te beschermen tegen een toekomstige golf van missies waarbij maansatellieten, rovers en mijnbouwapparatuur betrokken zijn.

De toplocaties, bekend als Sites of Extraordinary Scientific Importance (SESI), worden beoordeeld als de beste plaatsen in het zonnestelsel voor de plaatsing van instrumenten die zijn ontworpen om in het universum te kijken.

Onderzoekers hebben ontwerpen gemaakt voor instrumenten die tegen het einde van dit decennium op het maanoppervlak kunnen worden geïnstalleerd, waaronder radiotelescopen die zijn ingebouwd in kraters aan de andere kant van de maan, bekend als ‘hypertelescopen’.

De donkere kant van de maan is de meest radiostille plek in het zonnestelsel, dankzij de 3.475 km diameter van de maan (70 miljard ton gesteente) die radio-interferentie van de aarde blokkeert.

De Britse Royal Astronomical Society heeft een artikel gepubliceerd waarin een locatieonderzoek van het maanoppervlak wordt geschetst, waarin acht interessante locaties worden aangegeven die kunnen worden gebruikt voor grootschalige instrumenten.

Een hypertelescoop zou groter zijn dan die op rondcirkelende platforms zoals de James Webb Space Telescope, waardoor astronomen ongeëvenaarde helderheid krijgen als ze terugkijken in de kosmische donkere eeuwen – een tijd vóór de sterren.

error: Kopiëren mag niet!