Nigeria: Vrouw riskeert 7 jaar cel na kritiek op tomatenpuree

Een vrouw in Nigeria die online zei dat ze een bepaalde soort tomatenpuree te zoet vindt, dreigt zeven jaar cel te krijgen.

De Nigeriaanse deed dat op haar Facebookpagina met 18.000 volgers. Familieleden van de fabrikant reageerden woedend in de commentaren: als ze ’t zo smerig vindt, waarom kocht ze dan geen ander merk?

Daarop zei de 39-jarige Chioma Okoli weer dat de onderneming mensen ’vermoordt’ met de mierzoete puree. Erisco Foods stapte naar de rechter. Kort daarop werd de van haar vierde kind zwangere zakenvrouw gearresteerd.

De verdenking: het in een kwaad daglicht stellen van een fabrikant. Naast de celstraf riskeert ze ook een voor Nigerianen torenhoge boete van zo’n 4.000 euro. Volgens Erisco is de verkoop ingestort na de breed uitgemeten rel. Ze eist drie miljoen euro schadevergoeding.

De onderneming heeft ook haar adresgegevens openbaar gemaakt zodat ze nu wordt lastiggevallen. Het loopt allemaal zo hoog op, dat Amnesty International zich nu ook gemengd heeft in de zaak. “De intimidatie van Chioma moet nu stoppen”, aldus de organisatie.

error: Kopiëren mag niet!