Het anti-Franse sentiment stijgt als Senegal Bassirou Diomaye Faye kiest

De voormalige Franse kolonie Senegal ziet een overwinning voor oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye, die de Afrikaanse soevereiniteit verdedigde onder het motto ‘Afrika behoort aan de Afrikanen’, bij de presidentsverkiezingen van zondag.

In navolging van de anti-Franse gevoelens van andere Franstalige landen in West-Afrika, zoals Burkina Faso, Mali en Niger, heeft Faye gezegd dat Frankrijk ‘Afrika met rust moet laten’.

Faye, 44, voerde campagne met beloften van:

▪️Grotere verandering ten gunste van panafrikanisme en nationale soevereiniteit;
▪️ Eerlijkere verdeling van rijkdom;
▪️Hervorming van het ‘corrupte’ rechtssysteem;
▪️Heronderhandelde mijnbouw-, gas- en olie- en visserijcontracten getekend met buitenlandse bedrijven, aangezien Senegal dit jaar zal beginnen met de productie van koolwaterstoffen;
▪️ Het creëren van een nieuwe nationale munt en het afschaffen van de CFA-frank;
▪️Het verminderen van de macht van de president;
▪️ Nauwere banden tussen Senegal en Rusland.

Bij het aanpakken van de veiligheidsuitdagingen van zijn land zei Faye tegen Le Monde: “Tot nu toe is Rusland niet een van hen [veiligheidspartners]. Maar we sluiten geen enkele staat uit van samenwerking in het algemeen.”

Faye, een praktiserende moslima met een plattelandsachtergrond, heeft een masterdiploma in de rechten. Nadat hij in 2004 afstudeerde aan de Nationale School voor Bestuur (ENA) en de magistratuur, werd hij belastinginspecteur.

Zijn huidige partij – La Coalition Diomaye Président – is een alliantie van oppositiegroepen die is gevormd nadat de regering de ontbinding van de PASTEF-partij had afgedwongen, opgericht door oppositieleider Ousmane Sonko.

Zowel Faye als Sonko zaten een paar weken geleden nog in de gevangenis. Faye werd beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws en minachting van de rechtbank in een post op sociale media over rechtszaken tegen Sonko, die in 2023 werd gearresteerd. Beiden werden op 14 maart vrijgelaten nadat een amnestiewet was aangenomen. Sonko mocht niet meedoen aan de verkiezingen, maar Faye begon aan een wervelende campagne onder de slogan ‘Diomaye is Sonko.’

error: Kopiëren mag niet!