Wereldagenda april 2024

DOOR JORDI BOU
1 april 2024 – 30 april 2024 – Tot de gebeurtenissen in april behoren onder meer nationale verkiezingen in India, een totale zonsverduistering in Noord-Amerika, de upgrade van de veiligheidsalliantie tussen de VS en Japan, het opleggen van een vergoeding voor een bezoek aan Venetië, en Rolling Stones’ nieuwe tournee door de VS en Canada.

7 april, Tunesië: de Brit Russell Cook wordt de eerste man die de lengte van Afrika heeft gelopen, gelijk aan 360 marathons. De uitdaging begon afgelopen april op het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika en duurde 351 dagen.

8 april, Noord-Amerika: Een deel van Mexico, de VS en Canada wordt in duisternis gehuld terwijl mensen hun zonsverduistering aantrekken om getuige te zijn van de laatste zonsverduistering in de regio voor de komende twintig jaar.

10 april, VS, Japan: Washington en Tokio onthullen de grootste upgrade van hun veiligheidsalliantie sinds een defensiepact uit 1960, in een poging om de groeiende militaire macht van China tegen te gaan.

19 april – 1 juni, India: Narendra Modi streeft naar een zeldzame derde termijn voor zijn hindoe-nationalistische regering bij de nationale verkiezingen. Uit peilingen blijkt dat hij een comfortabele meerderheid zal behalen onder de bijna een miljard kiesgerechtigden.

april 20, Wereld: Bitcoin ondergaat zijn vierjaarlijkse ‘halvering’, bedoeld om de schaarste van de cryptocurrency te verzekeren en de waarde ervan te verhogen.

24 april, Oostenrijk: Een schilderij van Gustav Klimt waarvan men dacht dat het 100 jaar verloren was gegaan, zal in Wenen worden geveild. Het portret van Fräulein Lieser, voor het laatst gezien in 1925, zal naar verwachting tussen de € 30 en 50 miljoen opbrengen.

25 april, Italië: Venetië legt een toegangsprijs van € 5 op aan dagjesmensen tijdens het hoogseizoen, omdat de stad het overtoerisme probeert tegen te gaan.

28 april, VS, Canada: The Rolling Stones gaan weer op pad, met twee van het kerntrio al in de tachtig.

error: Kopiëren mag niet!