Rustig verloop Ramadan 

Momenteel bevinden duizenden Surinamers samen met miljoenen mensen over de hele wereld zich in de Islamitische maand Ramadan. Deze maand is in het bijzonder voor moslims een periode van spiritualiteit, offervaardigheid, gebed en heel veel zegen. Het vasten dient als een vorm van zuivering van de ziel. In Suriname doen moslims vooral mee aan het gezamenlijk ontvasten en gezamenlijke gebeden. 

Dagblad Suriname sprak met Altaaf, een jonge Surinamer, die zijn ervaringen over de afgelopen dagen in de Ramadan deelt. “Ramadan wordt beschouwd als een van de heiligste maanden in de islamitische kalender, waarin moslims over de hele wereld vasten als een essentieel onderdeel van hun geloof.” 

Voor gelovigen is inmiddels meer dan de helft van de periode verstreken. Enkele lokale moslimorganisaties hebben al aangekondigd op 10 april het Ied ul Fitr oftewel Suikerfeest te zullen vieren. 

Vasten 

“Vasten tijdens Ramadan wordt gedaan van zonsopgang tot zonsondergang, en het biedt een unieke kans voor moslims om tot rust te komen en zich te concentreren op spirituele zaken, naast het leren van zelfbeheersing en discipline. Fysiek kan het vasten tijdens het begin van de maand Ramadan een uitdaging zijn, vooral voor individuen die extreme weersomstandigheden ervaren. Maar het vasten omvat niet alleen het onthouden van voedsel en water; het omvat ook het onthouden van andere activiteiten zoals roken, seksuele activiteit en elke vorm van kwaadaardige gedachten of gedrag. Moslims die vasten ontwikkelen een natuurlijke tolerantie voor honger in de loop van de tijd terwijl hun lichamen zich aanpassen”, aldus Altaaf.

Innerlijke rust

Hij zegt ook: “Over het algemeen is Ramadan een maand van zelfreflectie, spirituele groei en fysiek uithoudingsvermogen. Door de vasten te observeren, ontwikkelen moslims een dieper verbondenheid met hun geloof, leren ze zelfbeheersing en discipline en krijgen ze een gevoel van emotioneel welzijn. Vasten brengt mij tot innerlijke rust. De aanvullende gebeden en recitaties van de Koran helpen mij om de spirituele verbinding met God te versterken en een gevoel van vrede en rust te bieden. Vooral in deze tijd is dat een groot pluspunt. Je voelt je rustig en ik ga heel anders om met zaken.”

error: Kopiëren mag niet!