Veeboeren zullen bij Stalweide blijven protesteren

Veeboeren in Nickerie zullen vanaf vandaag elke dag bij Stalweide Blok 3 te Nannipolder blijven protesteren totdat het uitgegeven stuk land van ongeveer 200 hectare van de weide terug in de boezem van de Staat terug is gebracht. 

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt zich dagelijks bij de protesterende veeboeren te zullen voegen totdat hij het uitgegeven perceel land dat onder zijn ministerie valt terug krijgt.

Districtscommissaris van Nickerie Senrita Gobardhan heeft ondertussen ondernemer Lekhram Radjie van Stichting Radjie Rijstindustrie aangemaand het bewuste stuk terrein te ontruimen, opdat veeboeren met hun runderen ongehinderd toegang hebben tot de Stalweide. De politie heeft opdracht gekregen daarvoor te zorgen. Dit zijn zaken die afgelopen zondag naar voren kwam tijdens een protestdemonstratie van  veeboeren bij de Stalweide. 

Een groot aantal boze veeboeren trokken naar de Stalweide in de omgeving van Nannipolder voor een protestdemonstratie tegen de uitgifte van een stuk perceel land van ongeveer 200 hectare aan een ondernemer. 

Vastberaden

De veeboeren zijn vastberaden. Ze zeggen dagelijks te zullen demonstreren totdat het uitgegeven stuk van Stalweide terug bij de overheid komt. 

Tijdens de protestdemonstratie zondag kregen zij ondersteuning van districtscommissaris Gobardhan, LVV-minister Sewdien en de Assembleeleden Mohamedsafiek Gowrie en Harriet Ramdien. 

De dubieuze wijze waarop het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) vorig jaar juli het perceel land aan Stichting Radjie Rijstindustrie in grondhuur is afgestaan, werd flink bekritiseerd. De districtscommissaris van Nickerie en LVV zijn nimmer om advies gevraagd. 

Na hevige protesten vanuit de Nickeriaanse samenleving heeft president Chandrikapersad Santokhi de minister van GBB, Dinotha Vorswijk, opgedragen de uitgifte van de grondhuurbeschikking in te trekken. Stichting Radjie Rijstindustrie spande tegen dit besluit van GBB een rechtszaak aan. Die werd onlangs in zijn voordeel beslist. Op grond daarvan is de belanghebbende ondernemer ondertussen weer gestart met beheersdaden op het stuk land. Veeboeren met hun runderen zijn toegang tot het terrein ontzegd. Die veeboeren zijn woedend hierover, omdat de Stalweide van oudsher bedoeld is voor veeboeren om daar hun runderen op te houden. Ze staan erop dat het stuk uitgegeven perceel land terug naar LVV gaat. 

Minister Sewdien zegt onomwonden  dat Stalweide van LVV is en dat hij alles aan zal doen om het terug te krijgen.

SS

error: Kopiëren mag niet!