De Israëlische administratieve rompslomp vertraagt de hulp aan Gaza

DOOR DUNCAN MIL
March 26, 2024 – De VN zegt dat ze genoeg voedsel hebben nabij de zuidgrens van Gaza om de 2,2 miljoen mensen in de enclave te voeden, maar hulpverleners zeggen dat ze te maken krijgen met uitdagingen veroorzaakt door de Israëlische veiligheidscontroles.

Voordat hulpzendingen Gaza binnen kunnen komen, ondergaan ze een reeks controles door het Israëlische leger (IDF). En hulporganisaties en VN-functionarissen zeggen dat de Israëlische administratieve rompslomp de stroom vrachtwagens met voedselvoorraden vertraagt.

Israëlische functionarissen verwerpen deze beschuldigingen en zeggen dat ze de toegang tot hulp aan Gaza hebben vergroot. Israël is niet verantwoordelijk voor vertragingen bij het binnenkomen van hulp in Gaza, zeggen ze. Israël heeft Hamas ook beschuldigd van het stelen van ontwikkelingshulp.

Het inspectieproces “is geen belemmering” voor hulp “om de Gazastrook binnen te komen”, zegt Shimon Freedman, een woordvoerder van COGAT, de Israëlische militaire tak die de hulpoverdrachten afhandelt.

Onder toenemende internationale druk opende Israël eerder deze maand een nieuwe route voor de levering van hulp rechtstreeks aan Noord-Gaza, bekend als Gate 96.

Op 20 maart zei COGAT dat minstens 86 internationale hulpvrachtwagens via Gate 96 waren binnengekomen.

“Elke dag komt er voldoende voedsel Gaza binnen”, zegt kolonel Moshe Tetro, een COGAT-functionaris die toezicht houdt op Gaza.

error: Kopiëren mag niet!