Brazilië: Congres heft veto president Lula op om wetgeving te herstellen die inheemse rechten bedreigt

Het Braziliaanse Congres heeft donderdag een veto van president Luiz Inácio Lula da Silva vernietigd, zodat het land wetgeving kan herstellen die de bescherming van de landrechten van inheemse volkeren ongedaan maakt.

Het besluit veroorzaakt een nieuwe strijd tussen wetgevers en de hoogste rechtbank van het land over deze kwestie.

Zowel federale afgevaardigden als senatoren stemden met ruime marge voor een wetsvoorstel dat stelt dat de datum waarop de Braziliaanse Grondwet werd afgekondigd – 5 oktober 1988 – de uiterste datum is waarop de inheemse volkeren het grondgebied fysiek moesten bezetten of legaal moesten vechten om het grondgebied opnieuw te bezetten. landtoewijzingen claimen.

In september besloot het Braziliaanse Hooggerechtshof met 9-2 stemmen dat een dergelijke theorie ongrondwettelijk was. Braziliaanse wetgevers reageerden door gebruik te maken van een versneld proces om een wetsvoorstel aan te nemen dat dat deel van de oorspronkelijke wetgeving behandelde, en het zal geldig zijn totdat de rechtbank de kwestie opnieuw onderzoekt.

Het opheffen van Lula’s veto was een overwinning voor Congresaanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro – die zich bij verschillende leden van Lula’s coalitie aansloten om de actie van de president ongedaan te maken – en zijn bondgenoten in de landbouwindustrie.

error: Kopiëren mag niet!