Staakt-het-vuren Resolutie voor Gaza Faalt in VN-Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een door de Verenigde Staten voorgestelde ontwerpresolutie die opriep tot een staakt-het-vuren in Gaza niet aangenomen, na veto’s van Rusland en China. Het ontwerp, dat als een oproep tot een staakt-het-vuren werd gepresenteerd maar volgens critici niet krachtig genoeg was om een einde aan de oorlog te eisen, kreeg 11 stemmen voor en 3 tegen, met één onthouding.

Rusland noemde het voorstel een “hypocriet spektakel” dat Israël niet onder druk zet, en bekritiseerde de tekst voor het impliciet toestaan van militaire operaties door Israël in Gaza. China uitte kritiek op de “dubbelzinnige” taal en stelde dat het ontwerp de kernvraag van een staakt-het-vuren vermeed. De Amerikaanse resolutie legde de nadruk op het belang van gesprekken voor een wapenstilstand die de vrijlating van Israëlische gevangenen in Gaza zou omvatten, maar werd bekritiseerd omdat het een staakt-het-vuren niet expliciet eiste.

De stemming vindt plaats in een context waarbij de VS meerdere resoluties heeft geblokkeerd die een staakt-het-vuren eisten. Algerije benadrukte dat het aannemen van een eerdere resolutie duizenden levens had kunnen redden. Ondertussen werken de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad aan een eigen resolutie die aandringt op een onmiddelijk staakt-het-vuren en de verplichting om humanitaire hulp te verlenen in Gaza.

error: Kopiëren mag niet!