Dodelijke Aanval op Concertzaal in Moskou door IS Opgeëist.

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een vuurwapenaanval op de Crocus City Hall concertzaal in Moskou, waarbij 60 mensen omkwamen en meer dan 100 anderen gewond raakten. De aanval, waarbij meerdere mannen met automatische wapens het vuur openden op concertgangers, creëerde paniek en een enorme brand. Russische media melden dat hierbij het dak van de zaal instortte. Deze aanval, de dodelijkste in Rusland van de afgelopen jaren, volgt kort na een electorale overwinning die president Vladimir Poetin zijn macht versterkte. De veiligheidsmaatregelen in Moskou, waaronder op luchthavens en treinstations, zijn aangescherpt en openbare bijeenkomsten zijn geannuleerd.

Rusland werd begin jaren 2000 opgeschrikt door een reeks dodelijke terreuraanslagen tijdens de gevechten met separatisten in de Russische provincie Tsjetsjenië.

In oktober 2002 gijzelden Tsjetsjeense militanten ongeveer 800 mensen in een theater in Moskou. Twee dagen later bestormden Russische speciale troepen het gebouw en 129 gijzelaars en 41 Tsjetsjeense strijders kwamen om, de meesten door de gevolgen van verdovende gassen die Russische troepen gebruiken om de aanvallers te onderwerpen.

En in september 2004 namen ongeveer dertig Tsjetsjeense militanten een school in Beslan in het zuiden van Rusland in beslag, waarbij ze honderden gijzelaars namen. Het beleg eindigde twee dagen later in een bloedbad en meer dan 330 mensen, waarvan ongeveer de helft kinderen, werden gedood.

error: Kopiëren mag niet!