AdeKUS voorzitter prof.dr. Shanti Venetiaan vindt Africana cursus een mijlpaal

Bij de opening vorige week vrijdag, 14 maart, van het symposium Slavernij en doorwerking in meerstemmig perspectief, in Paramaribo,, refereerde prof. dr. Shanti Venetiaan, de voorzitter van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), naar de Africana Development Course die het Broos Instituut (BI) aanbiedt samen met de AdeKUS en de Kwame Nkruma University of Science and Technology (KNUST) in Ghana.

“Twee jaar geleden is het Africana Studies programma opgezet, waar personen van binnen en buiten de universiteit een certificaatcursus kunnen volgen in thema’s en vraagstukken die met Afro-Surinamers te maken hebben. En deze maand begint het tweede cohort in samenwerking met BI en de KNUST,” zei Venetiaan. Het was onderdeel van een opsomming van mijlpalen die de Universiteitsvoorzitter maakte. En terecht. “Wetenschappelijk onderzoek vanuit een meerstemmig perspectief is van groot belang en de Anton de Kom Universiteit blijft niet achter,” zei ze.

Het tweedaags symposium tijdens welk Venetiaan sprak, was georganiseerd door de Faculteit der Humaniora (FdHum) en de Faculteit der Maatschappijwetenschappen (FMijW) aan de AdeKUS. Het evenement telde verschillende sprekers die samen nieuwe inzichten en benaderingen presenteerden over onderwijs en onderzoek over de Trans-Atlantische slavenrij en haar doorwerking op oa Suriname.

De Africana Development Course die dinsdag van start gaat, is het eerste universitaire programma ooit waarin mensen van Afrikaanse afkomst centraal staan. Voor die openingssessie was een boeiend programma samengesteld, met als keynotespreker dr. Abena P. A. Busia, ambassadeur van Ghana in Suriname, residerend in Brazilië.

Er hebben zich inmiddels studenten aangemeld uit Suriname, Nederland en de VS. Het Broos Instituut schrijft daarover: “Uniek is dat deze cursus hen samenbrengt in een virtueel klaslokaal waar ze les krijgen van professoren en gastdocenten uit Suriname, Nederland, Afrika en het Caribisch gebied”, zo schrijft het Nederlandse Afro Magazine.

error: Kopiëren mag niet!