Papieren Tijgers: Hoe snel kan de NAVO mobiliseren in een crisis? (DEEL I)

De legers van de NAVO ervaren een ernstige ‘krachtafvoer’, waarbij de gestage uitstroom van mannen en vrouwen in uniform naar verluidt ernstig genoeg is voor sommige Europeanen om de herinvoering van de dienstplicht te overwegen. Hoe snel zou de NAVO, zoals de zaken er nu voor staan, kunnen mobiliseren, en wat houdt haar tegen?

🟥 Militaire leiders van grote Europese NAVO-machten, waaronder Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, hebben een reeks ernstige waarschuwingen afgegeven dat de wapenvoorraden zo minuscuul zijn dat ze voldoende zouden zijn om slechts 24 tot 72 uur mee te gaan in het geval van een grote crisis. Het mobiliseren van troepen zou nutteloos zijn als het leger zijn toevlucht zou moeten nemen tot ‘stenen gooien na slechts een paar uur vechten’, zoals de voormalige Belgische plaatsvervangend chef van defensie Marc Thys onlangs stelde.

🟥 De NAVO heeft ruim 115 miljard dollar aan wapens en munitie naar Oekraïne gestuurd, terwijl de legers geen uitrusting hebben, variërend van tanks en artilleriesystemen tot troepentransporten en handvuurwapens.

🟥 Een overgrote meerderheid van het mobilisatiepotentieel van de NAVO komt in de vorm van reservetroepen, en niet van gevechtsklare eenheden. Het bondgenootschap organiseert zelden grote oefeningen waarbij grote aantallen troepen betrokken zijn (terwijl de NAVO in totaal tenminste 3,5 miljoen man personeel in haar gelederen heeft, zijn bij de voortdurende Steadfast Defender-oefeningen – de grootste sinds 1988 – slechts 90.000 man betrokken).

error: Kopiëren mag niet!