Het Britse publiek heeft £19 miljoen aan raketkosten uitgegeven voor de Britse oorlog in Jemen, suggereert een rapport

Groot-Brittannië heeft naar verluidt miljoenen gestoken in de bescherming van Israëlische schepen in de Rode Zee sinds het conflict tussen Palestina en Israël voor het eerst in oktober begon, waarbij de Britse premier Rishi Sunak de negende premier van Groot-Brittannië werd die de Royal Air Force (RAF) gebruikte om Jemen te bombarderen.

Een rapport gepubliceerd aan Declassified UK beweert dat het Britse publiek alleen al tot £ 19 miljoen aan raketkosten heeft uitgegeven voor luchtaanvallen boven Jemen. Maar liefst 53 raketten – waarvan sommige elk meer dan een miljoen Britse ponden kosten – zijn afgevuurd door de Royal Navy en Air Force, aldus het rapport.

Uit het rapport blijkt ook dat de Britse minister van Defensie, Grant Shapps, gedwongen wordt geld te lenen van andere departementen om de oorlog te betalen, onder meer uit het Contingencies Fund van het ministerie van Financiën, nadat hij “financiering had aangevraagd bij de Speciale Reserve voor [de] Rode Zee. ”.

“Er is altijd geld om oorlog te voeren in het buitenland en nooit geld om de armoede thuis te bestrijden”, vertelde Kenny MacAskill, een Alba-parlementslid voor East Lothian, aan het rapport.

Schnapps zei in het parlement dat de Royal Air Force (RAF) tot nu toe sinds januari veertig doelen in Jemen heeft getroffen in vier golven van luchtaanvallen. De RAF gebruikte Paveway IV-raketten die in 2014 ongeveer £70.000 per stuk kosten. Als 40 van die raketten zouden worden afgevuurd, zouden de kosten ongeveer £2,8 miljoen bedragen, schrijft het rapport.

“De economische kosten voor ons van het lanceren van luchtaanvallen tegen enkele van de armste mensen ter wereld vergroten de milieuschade aan onze planeet als we daarvoor duizenden kilometers moeten vliegen”, voegde MacAskill eraan toe. “Ondertussen lijden de mensen hier honger en staat onze planeet in brand. De elite is verrijkt, maar de rest betaalt de prijs.”

error: Kopiëren mag niet!