Haïti geconfronteerd met escalerend bendegeweld

In Haïti, vooral in Port-au-Prince, escaleert het bendegeweld aanzienlijk, met een aanval door de Village de Dieu-bende die minstens twaalf mensen doodde. Dit benadrukt de terreur en de toenemende controle-inspanningen van bendes die angst zaaien onder de bevolking. De situatie verslechterde verder door een grote gevangenisuitbraak, wat leidde tot de invoering van een noodtoestand en een avondklok. Bendes vielen ook belangrijke locaties aan, inclusief de hoofdluchthaven, waardoor vluchten werden gestopt, en gerichte aanvallen op politiebureaus en de staatsuniversiteit.
Deze aanvallen resulteerden in minimaal twintig ziekenhuisopnames wegens schotwonden. Deze veiligheidscrisis wordt verergerd door politieke instabiliteit sinds de moord op president Moïse in 2021. De heropleving van de ‘Viv Ansanm’-coalitie, onder leiding van Jimmy ‘Barbecue’ Chérizier, geeft aan dat de conflicten kunnen intensiveren. Te midden van deze onrust, kondigde Premier Ariel Henry zijn aftreden aan in een poging de politieke chaos aan te pakken. Dit besluit werd genomen tijdens gesprekken in Kingston, Jamaica, gericht op het versnellen van Haïti’s politieke transitie.
Haïti staat op het punt een Presidentiële Overgangsraad (CPT) te vormen na het bereiken van een consensus over de kandidaten voor de raad. Dit belangrijke orgaan, bestaande uit zes leden, is verantwoordelijk voor het benoemen van een premier en het vormen van een regering, als onderdeel van de overgangsprocessen in het land.

error: Kopiëren mag niet!