Smokkelavonturen : Suriname’s sluwe sluipers versus super speurneuzen

Welkom bij de laatste aflevering van “Wie Smokkelt Daar?”, de populaire realityshow waarin de dappere grenswachters van Suriname het opnemen tegen de meest creatieve drugsbaronnen van Zuid-Amerika. In de groene hoek hebben we het dichte Surinaamse oerwoud, dekking gevend aan deze sluwe smokkelaars en hun inventieve technieken. In de blauwe hoek staan onze onverschrokken helden van de rechtshandhaving, gewapend met drones, super-intelligentie en een niet te stoppen drang om gerechtigheid te brengen.

De sluwe sluipers

Onze smokkelaars zijn niet zomaar tuig. Oh nee, het zijn echte MacGyvers van de jungle. Heb je ooit een tweedehands onderzeeër zien varen langs de Commewijnerivier? Zij hebben het gebouwd. En wat dacht je van drugsvervoerende papegaaien die “Niet de Politie!” roepen bij elk teken van gevaar? Yep, ook hun idee.

De super speurneuzen

Maar wacht, onze helden zijn niet voor een gat te vangen. Wanneer ze niet bezig zijn met het patrouilleren van de oneindig lange grenzen van Suriname, vind je ze in de labo’s, waar ze lasersabers ontwikkelen om drugsbundels uit de lucht te slaan. Hun drones zijn zo geavanceerd dat ze je kunnen vertellen wat je voor ontbijt had voordat je zelfs maar besloten hebt die dag op te staan.

Het speuravontuur

Ons verhaal begint in Nickerie, waar onze helden een tip krijgen over een mogelijke smokkelroute door een nabijgelegen oerwoud. Bewapend met enkel een satellietbeeld van de plek waar de papegaaien het laatst “koekje” hebben geroepen, duiken ze de jungle in. Hun tegenstanders? Een bende smokkelaars verkleed als toeristen, inclusief zonnehoeden en camera’s (die toevallig ook laserzagen bevatten).

Wat volgt, is een kat-en-muisspel dat zich uitstrekt van het diepste van de jungle tot de hoogste niveaus van corruptie, met af en toe een pauze om werkelijk spectaculaire scènes van man-tegen-krokodil-worstelen te aanschouwen (geen smokkelaars of agenten waren gewond in het proces, we kunnen niet hetzelfde zeggen voor de krokodil).

De overwinning?

Na maanden van intensieve onderzoeken, achtervolgingen op hoog niveau en gewaagde onderscheppingen, eindigt onze aflevering op een onverwacht positieve noot: de ontdekking van een gigantische voorraad kauwgomballen, per ongeluk gesmokkeld in plaats van de drugs.

Zo eindigt weer een aflevering van “Wie Smokkelt Daar?” met een lach, een traan en een hernieuwde liefde voor kauwgomballen. Blijf afstemmen voor meer avonturen, want in Suriname weet je maar nooit wie of wat er de volgende keer gesmokkeld wordt.

error: Kopiëren mag niet!