Schuldenlast staatsbedrijven in Suriname loopt op tot SRD 53,7 miljard

Uit recent onderzoek van het Bureau voor de Staatsschuld blijkt dat de totale lange termijnschuld van 11 Surinaamse staatsbedrijven eind 2022 is opgelopen tot maar liefst USD 1,7 miljard (omgerekend SRD 53,7 miljard), inclusief USD 126 miljoen aan achterstallige betalingen. 

Deze onthulling volgt op de schokkende bekendmaking van de nieuwe directeur van de SLM over een tekort van USD 22 miljoen in het Pensioenfonds, een schuld die het verlieslatende bedrijf met een totale schuld van USD 80 miljoen waarschijnlijk nooit kan aflossen.

De Wet op de Staatsschuld is onlangs aangepast om het Bureau voor de Staatsschuld de extra taak te geven schulden van staatsbedrijven, parastatalen en overheidsinstanties te rapporteren. Dit met het doel om fiscale risico’s voor de overheid te minimaliseren. Met technische assistentie van CARTAC heeft het Bureau van 24 mei tot en met 6 juni 2023 gewerkt aan het in kaart brengen en monitoren van deze schulden. Van de circa 120 staatsbedrijven zijn nu van 11 grote bedrijven de lange termijnschulden in beeld gebracht.

Opvallend is dat 8 procent van de totale schuldenlast verschuldigd is aan de staat zelf, met EBS, SLM, FAI en SWM als de belangrijkste schuldenaars. Deze publicatie van het Bureau voor de Staatsschuld markeert een belangrijke stap naar meer transparantie binnen het openbaar bestuur van Suriname en benadrukt de noodzaak voor een beter beheer van gemeenschapsgelden binnen de parastatale sector.

error: Kopiëren mag niet!