Colombia: Prominente drugsbaron met cocaïne-lijnen naar Nederland opgepakt

Een Colombiaanse drugsbaron, door de autoriteiten van dat land en van Spanje omschreven als ‘een van de belangrijkste internationale drugshandelaren’, is gearresteerd toen hij met zijn hond op weg was naar een dierenarts.

Julio Andrés Murillo Figueroa, alias H-1 of ‘El Zar’, had 15 jaar de leiding over de smokkel van cocaïne naar Nederland. Murillo Figueroa, omschreven als de ‘onzichtbare drugshandelaar’, werd in een gezamenlijke actie opgepakt in een herenhuis ter waarde van bijna 1,5 miljoen euro, gelegen aan de weg tussen Llanogrande en Rionegro.

Zijn arrestatie kwam tot stand dankzij een onderzoek dat dateert van januari 2021, toen de Spaanse autoriteiten in Huelva een grote hoeveelheid cocaïne in beslag namen. Deze bevindingen leidden ertoe dat de verdachte werd gekoppeld aan massale drugstransporten van Zuid-Amerika naar onder andere Nederland, via routes door de Stille Oceaan en het Caribisch gebied.

Ook Spanje, Frankrijk, België en Italië waren eindbestemmingen van zijn partijen coke. Nadat zijn criminele contact met Europa, Jonas Sture Falk alias de ’Zweedse Pablo Escobar’ in Spanje was opgepakt, vluchtte de Colombiaan halsoverkop terug naar zijn land.

error: Kopiëren mag niet!