Suriname schittert in de top 5 van de 2024 Caricom Classic Chess tournament

De Guyana Chess Federation (GCF) hield van 3 tot 10 maart het CARICOM International Chess Tournament, een prestigieus evenement ter viering van het 50-jarig bestaan van de Caribische Gemeenschap (CARICOM). De Surinaamse delegatie arriveerde zondag 3 maartin Georgetown, Guyana. Guyana zet zich actief in voor de promotie van schaken en streeft ernaar dit eerste Caricom-landen teamtoernooi tot een jaarlijks of tweejaarlijks evenement te maken.

Teamcompetitie

Dit toernooi omvatte 9 deelnemende landen, met Guyana die vertegenwoordigd was door 2 teams. Het betrof een teamcompetitie waarbij elk team bestond uit 2 dames en 2 heren. De heren namen plaats op borden 1 en 2, terwijl de dames op borden 3 en 4 speelden. Het format was een round robin-toernooi, waarbij alle teams 1 keer tegen elkaar uitkomen. 

Eerste ronde 

In de eerste ronde speelde Suriname tegen Barbados en kwam in de 2e ronde uit tegen de Cayman Islands dat in de eerste ronde van Sint Lucia met 3-1 won. In de tweede ronde kon Maylee Tjong Tjin Joe na iets meer dan 2 uur spelen, het eerste bordpunt voor Suriname laten bijschrijven door met zwart te winnen van Zara Majid uit de Cayman Islands, echter verloor Suriname van de Cayman Islands met 1½ – 2½.

Na 2 ronden stonden drie landen aan de top met elk 4 matchpoints, Trinidad &Tobago, Cayman Islands en Barbados die allen de vorige twee ronden hadden gewonnen. Suriname had op dat moment geen enkel matchpoints, 3 bordpunten en stond op de zevende plaats. 

Eerste matchpoint voor Suriname
Suriname won haar eerste 2 matchpoints door met 3½  bordpunten te winnen van Dominica op dinsdag 5 maart. Victoria Kaslan was de eerste die een bordpunt binnen bracht in deze ronde. Suriname zat in de vierde ronde weer aan tafel 3 en had Guyana 1 als tegenstander. Deze ronde beloofde een spannende ronde te worden aangezien bij de heren van Suriname de gemiddelde rating 1882 was en bij de Guyanese heren 1968. Daartegenover stond het gemiddelde bij de dames 1648 tegen 1572 in het voordeel van Suriname.

Na 4 ronden bleef Trinidad &Tobago aan de leiding met het maximum van 8 matchpunten, gevolgd door Guyana 1 met 7 matchpunten en Barbados met 6 matchpunten. Suriname bleef op de achtste plaats met 2 matchpunten. 

5e en 6e ronde 

Suriname speelde 7 maart in de vijfde ronde tegen het Guyana 2-team en in de zesde ronde tegen Jamaica. Suriname won de 5e ronde met 3½ – ½ van Guyana 2. Met het behalen van 2 matchpunten in deze ronde klom Suriname nu naar de vijfde plaats. In de zesde ronde was Jamaica de tegenstander van Suriname. Suriname verloor uiteindelijk van Jamaica met 1½ – 2½.

Laatste ronde
De laatste speelronde was cruciaal om te bepalen of Suriname een plek kon veroveren in de top van dit eerste Caricom-team toernooi. WCM Victoria Kaslan had het zwaarst, omdat ze het moest opnemen tegen WCM Polina Karelina, die een rating had die 200 punten hoger lag. Binnen 2 uur wist Jason het eerste bordpunt voor Suriname. Shaief Chashawa maakte geen fouten en won ook zijn partij. Hierna volgde Victoria Kaslan, die niet verder kwam dan een remise, maar de vijfde plaats was verzekerd. Na meer dan 4 uur spelen kon Suriname dankzij Maylee Tjong Tjin Joe 3½ bordpunten bijschrijven voor deze laatste ronde.

Kampioenschap
Trinidad &Tobago maakte tegen Guyana 1 geen fouten en veroverde hiermee het kampioenschap van dit land teamtoernooi. Guyana 1, Barbados en Jamaica eindigen boven Suriname op respectievelijke 2e, 3e en 4e plaats. 

SD

error: Kopiëren mag niet!