Na  overlijden vrouw (35) waarschuwt Volksgezondheid voor zogenaamde commerciële welness klinieken

Het ministerie van Volksgezondheid betreurt het tragisch overlijden van een 35-jarige vrouw van buitenlandse afkomst na het toegediend krijgen van een zogenoemde vitamine booster drip bij een zogeheten wellness kliniek in Paramaribo. De vitamine booster drip is het direct toedienen van vitaminen en andere stoffen in de bloedbaan.

Het komt de laatste tijd regelmatig voor dat zogenaamde klinieken opgezet worden om allerhande commerciële behandelingen gericht op de esthetiek en het welzijn van personen, zoals door hen aangeprezen, aan te bieden aan de gemeenschap.

Uit hoofde van de verantwoordelijkheid van het ministerie is aan deze specifieke kliniek nooit toestemming verleend en geldt de regel dat het ministerie alle aanvragen voor vergunningen onderwerpt aan de geldende veiligheidsnormen in de gezondheidszorg, waarbij evidence based behandelingen leidend zijn. Evidence based houdt in, dat er gedegen wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan en die hebben bewezen dat een behandeling of verrichting zinvol of niet-zinvol kan worden geacht).

Naar aanleiding van dit ernstig incident in deze kliniek zal het ministerie van Volksgezondheid in samenspraak met de in deze relevante autoriteiten een diepgaand onderzoek instellen om vervolgens in overleg met de bevoegde autoriteiten over te gaan tot sluiting van alle instellingen en/ of klinieken die deze behandelingen aanbieden of promoten.

Er wordt intussen een dringend beroep gedaan op de samenleving om de aangeboden diensten bij discutabele klinieken die dergelijke behandelingen aanbieden, zoveel mogelijk te vermijden.

Wanneer men een gebalanceerde voeding nuttigt, is er geen enkele noodzaak voor extra voedingssupplementen, omdat deze essentiële voedingsstoffen in voldoende mate al aanwezig zijn in de voeding.

De politie bericht over het overlijden van de vrouw het volgende:

Gisteren, donderdag 7 maart 2024 omstreeks 17.00 uur, reed de politie van bureau Munder naar een wellness kliniek in het ressort waar een vrouwspersoon het leven had gelaten.

Ter plaatse trof de politie in een van de behandelkamers de 36 jarige Haitiaanse diplomate S.L. bewusteloos aan. Volgens de verklaring van de manager tevens arts kunnen personen naar de kliniek voor wellness behandelingen om hun gezondheidstoestand te verbeteren. Dit gebeurt middels het toedienen van een vloeistof bestaande uit vitaminen en mineralen genaamd Ultraviv en wel na toestemming van de cliënt. 

S.L. begaf zich die dag voor de 3e keer naar de kliniek voor de behandeling.

Tijdens het toedienen van de Ultraviv gaf de cliënte door dat zij zich onwel voelde en werd zij naar een andere behandelkamer begeleid. In die kamer werd haar zuurstof toegediend en gereanimeerd, echter reageerde zij niet meer. Een ingeschakelde arts stelde de dood officieel vast en verklaarde dat het slachtoffer vermoedelijk een acute ernstige reactie moet hebben gehad waarbij er een belemmering van de ademhaling was ontstaan of een tekortschietende bloedcirculatie.

Het lichaam werd na afstemming met het Openbaar Ministerie ter obductie in beslag genomen. Het onderzoek naar de werkelijke doodsoorzaak wordt voortgezet.

error: Kopiëren mag niet!