Een bezoekje brengen aan de KNO-arts.

De moeder van het jongetje Aviel deelt haar ervaring met Dagblad Suriname over een controlebezoek aan de keel-, neus- en oor (KNO) arts in het St. Vincentius Ziekenhuis. Afgelopen week werd zij gebeld door de zuster van de KNO-poli .Het gaat om een onderzoek bij jonge kinderen naar hun gehoor. Voor de ontwikkeling van een baby is een goed gehoor noodzakelijk. Met een gehoortest kan een eventuele afwijking aan het gehoor vroegtijdig worden ontdekt. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe eerder een behandeling kan beginnen. 

Met deze test wordt gemeten of de baby goed genoeg hoort om te leren praten. De gehoortest, ook wel ‘neonatale gehoorscreening’ genoemd, ofwel gehoorscreening bij pasgeboren. Hierbij meten ze de reacties van het binnenoor van het kind als reactie op geluidjes.

Kindje Aviel mocht naar de behandelkamer met zijn moeder. Hij moest liggen tijdens de gehoortest. De zuster deed een zacht dopje in het oor van Aviel. Het was echter niet makkelijk om hem rustig te houden. Het dopje is verbonden met een meetapparaat dat het gehoor van Aviel meet. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. 

Aan beide oren is de test uitgevoerd. 

Het resultaat van het gehoortest is direct bekend en wordt bespreekbaar gemaakt met de moeder. De test had een voldoende als resultaat. Als de test een onvoldoende als resultaat heeft, wordt na een week weer een test gedaan. Het kindje wordt na drie testen doorverwezen naar de KNO-arts.

De moeder van Aviel was gerustgesteld. Haar mening over het vroeg screenen van de oren bij baby’s en kinderen tot en met anderhalf jaar vindt ze heel goed. Zo kunnen de doktoren vroeg aan een gehoorprobleem werken.

Er zijn overigens geen kosten aan verbonden. Het onderzoek wordt bekostigd door de Stichting Horen Suriname.

(Foto: ter illustratie)

CS

error: Kopiëren mag niet!