Robinhood blijft Suriname waardig representeren

De glans van wat Robinhood al gepresteerd heeft in het Caribisch gebied zal niet verbleken ten opzichte van haar verrichtingen op het hoogste Concacaf niveau met de grotere teams uit de USA en Mexico. De Surinaamse topclub heeft door haar kampioenschappen zich rechtstreeks geplaatst voor de achtste finale van de Concacaf Champions Cup. 

Eergisteren had de club de eerste krachtmeting. Robinhood heeft ook hier geen paniekvoetbal gespeeld, maar vooral in de eerste helft was het niveauverschil duidelijk te zien. De club uit Costa Rica heeft laten zien dat ze normaal op een hoger niveau acteren in een zwaardere competitie. Tegen niveauverschillen kan je niet veel doen, je kan ze op termijn wel inhalen als onze hoogste competitie op een gelijkwaardig niveau komt te staan. Echter moeten we niet zeggen dat FC Herediano de club uit Suriname heeft gedomineerd. In de tweede helft was er wel een duidelijk speloverwicht. Robinhood heeft vooral in het laatste deel van de eerste helft en in de tweede helft met veel trots gespeeld en de club heeft geheide kansen laten liggen. 

Wij zijn de laatste tijd gewend om een vaste formatie van Robinhood te zien, maar daarin is er wel wat veranderd. Het gemis van de sterke spits Shaquile Cairo is wel te merken. Behalve technisch was Cairo ook tactisch en fysiek een speler die zijn mannetje kon staan. We hebben eerder het gehad over de klachten van zijn vader op de radio, met name dat hij geweerd werd uit de nationale selectie ondanks het feit dat hij topscorer werd van de Caribische competities. We hebben hier gepleit voor zijn opname in het elftal van Suriname en dat hij ook genoeg minuten krijgt. Wij hebben begrepen dat Cairo ook na zijn successen bij Robinhood een kans kreeg om in Nederland het te proberen bij een profclub. Daar zou hij het laten afweten vanwege het gebrek aan discipline. Hij zou zelf aan de media hier hebben verteld. dat hij niet op tijd aanwezig was en daarmee heeft de voetballer zichzelf zwaar benadeeld. Jammer dat de familie aldaar hem ook niet heeft kunnen begeleiden. Van deze gemiste kans zal hij zijn hele leven lang spijt hebben, tenzij hij van de struggle in de zogenaamde getto houdt. 

Hij had het bij het delen van zijn ervaringen ook over wat we in Suriname ‘bonu’ noemen, naar hem toe. Dat geeft allemaal dus aan dat de voetballer ondanks voldoende technische competenties, de professionele en geestelijke bagage mist om het hogerop te maken, wat wel te betreuren valt. Nu blijkt dat er ook problemen zijn geweest bij de club Robinhood. Daardoor is er nu geen geluid en geen beeld wat betreft Cairo. Er zouden perikelen zijn over geld en/of waardering van de topscorer. Dat mag er zijn, maar een speler dient zijn belangen wel altijd voorop te stellen. 

Voetballers denken niet alleen aan het heden, maar zeker ook aan de komende jaren. Wanneer een club die succes heeft geboekt nog een interessante reeks van wedstrijden heeft te spelen, waar je jezelf in de kijkers kan spelen, dan moet men zich zijn kansen niet zelf ontnemen. Dit lijkt nu op te draaien als het geval van de getalenteerde speler Rijsel. Meestal zien we in Suriname dat gebrekkige begeleiding, en gemis aan tact en analytisch vermogen in de omgeving, maakt dat voetballers stranden. 

De omgeving in Suriname zet voetballers onder druk om met geld thuis te komen om het huishouden te draaien. Clubs moeten soms gesprekken voeren met niet de speler, maar het thuisfront. Dan zien de bestuurders van de clubs ook met hun eigen ogen de armoede waarin de mensen leven. 

Maar met geduld en tact kan je je leven beteren bij een club als Robinhood die nu tours aan het maken is. Die kan is gekomen, maar Cairo heeft het niet gepakt. Het is allemaal jammer dat de omgeving waartoe de spelers behoren, het talent en de ster die in hun familie is geboren, niet waarderen. De Surinaamse voetballers die onder zeer moeilijke omstandigheden van discriminatie en achterstelling het hebben gemaakt in bijvoorbeeld Nederland, hadden dat niet kunnen doen zonder de ondersteuning van ouders en de omgeving. De Surinaamse jongens werden door het thuisfront beschermd en gewezen op de discipline. De wijde Surinaamse familie werkte mee, zodat de jongens geen slippertjes maakten. In elk geval hopen wij dat de omgeving van Cairo tot inkeer komt en niet naar het nu alleen kijkt, maar zeker ook naar de toekomst omdat de speler jong is. 

We hebben gezien dat Robinhood inkopen heeft gedaan onder andere in Brazilië, maar die hebben de inbreng niet als die van Cairo die bijvoorbeeld altijd in de juiste baan loopt en zijn lichaam daarbij heel slim gebruikt.       

Robinhood heeft verloren, maar dat is op waardige wijze gebeurd. De wedstrijd had bij een gelijkstand een beeld vertoond dat meer recht deed aan de realiteit van de game zelf. Thuis kan Robinhood zeker de wedstrijd pakken als ze geen pechnacht hebben. 

Aan de tactiek moet wat gesleuteld worden, omdat Herediano een zeer wendbaar offensief heeft dat doet denken aan het niveau van Mexico. Ten slotte, wat wel minder is, zijn de negatieve berichten van Surinamers naar de ‘fans’ van Robinhood, soms ook vanuit Nederland. Het besef hier is dus niet ontwikkeld dat wanneer Robinhood zo acteert het niet alleen een zaak van de fans is om te sympathiseren, maar de gehele Surinaamse samenleving. Het is een zaak van Surinamers en Suriname. Het zou anders zijn als meerdere teams in Suriname normaal op het niveau van Robinhood acteren. Die luxe kennen we echter niet in Suriname.   

error: Kopiëren mag niet!