Minister Mac Andrew weerspreekt aantijgingen over corruptie bij aankoop pand voor AW&J

Minister Steven Mac Andrew heeft dinsdagmiddag in het parlement alle aantijgingen over corruptie bij de aankoop van een pand voor zijn ministerie (Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, AW&J) weerlegd. De overheid heeft onlangs Hotel Babylon aan de Lalla Rookhweg in Paramaribo aangekocht ten behoeve van het ministerie van AW&J. Het pand is aangekocht voor een totaalbedrag van Euro 3.2 miljoen. Op social media circuleren echter berichten dat het pand zou zijn aangekocht voor USD 5.1 miljoen, en dat er mogelijk sprake zou zijn van corruptie bij de aankoop. 

Die berichten verwijst de minister naar het rijk der fabelen.

Naar aanleiding van een vraag voor verduidelijking van VHP-fractieleider Asis Gajadien legde de minister uitm dat zijn ministerie dringend behoefte heeft aan een eigen pand en dat reeds lang het plan bestond om een pand aan te kopen. Het ministerie zat tot voor kort nog in een huurpand aan de Eddy Brumastraat waar de maandelijkse huur van SRD 180.000 bedroeg. De huur zou naar SRD 1.5 miljoen worden verhoogd. Dat zou jaarlijks op SRD 18 miljoen neerkomen, terwijl op de begroting er nauwelijks financiële middelen zijn voor beleidsprogramma’s. 

Een aankoop van een pand in 2022 ging niet door, omdat het beoogde pand toen op de veiling belandde. Er is daarna naar alternatieven uitgekeken. Er waren drie alternatieven, te weten het gebouw van Glans aan de Kerkplein, het pand van Kazana aan de Van ‘t Hogerhuysstraat en Hotel Babylon aan de Lalla Rookhweg. Een interne commissie van AW&J bestaande uit leden van de directie vond Hotel Babylon het meest geschikt. 

Toestemming Regeringsraad

Toestemming voor de koop werd verkregen van de Regeringsraad. Er is een hypotheek gesloten bij Trustbank Amanah voor de voorfinancireng. Vorig jaar december is het gelukt de eerste betaling te voldoen. Dat bedrag was opgenomen op de begroting van 2023. Het restantbedrag dat nog betaald moet worden is op de begroting voor dit dienstjaar opgenomen. Het totaal aankoopbedrag is Euro 3.2 miljoen. De minister van Grondbeleid en Bosbeheer had het pand getaxeerd voor een bedrag van Euro 2.7 miljoen, echter zonder de inboedel. Hotel Babylon is aangekocht inclusief inboedel. 

In de laatste week van deze maand zal het ministerie beginnen met de verhuizing naar het aangekochte pand. In april zal het ministerie volledig van daaruit opereren. Dat zal ook gelden voor de dienstverlening naar het publiek toe. Vanaf januari dit jaar is AW&J niet meer in het huurpand aan de Brumastraat. Het ministerie opereert sindsdien versnippert vanuit verschillende locaties.

Minister Mac Andrew zelf zit sinds kort in een huurruimte aan de Franchepanestraat, boven een winkelpand. Het directoraat Arbeid opereert in Covid-mode, waarbij het overgrote deel van het personeel van huis uit werkt. Goederen en andere zaken van het ministerie zijn opgeslagen in een loods aan de Duisburglaan. 

Minister Mac Andrew betreurt de aantijgingen over vermeende corruptie, omdat hiermee volgens hem het goede werk dat ambtenaren hebben verricht rond de aankoop van het pand wordt besmeurd. 

SS

error: Kopiëren mag niet!