Marokko: Britse wetenschappers achterhalen ontstaan gigantische stervormige duinen

Britse wetenschappers hebben achterhaald hoe de gigantische stervormige duinen in Marokko zich hebben gevormd. De resultaten zijn opmerkelijk: een van de grootste en bekendste duinen is 13.000 jaar oud en beweegt langzaam door de woestijn. Wetenschappers van onder meer de University of London reisden af naar Lala Lallia in het zuidoosten van Marokko. Deze duin is een van de bekendste ter wereld.

Lala Lallia is een zogenoemde sterduin. Zo’n duin ontstaat doordat windvlagen tegen elkaar in waaien. Daardoor krijgt hij de vorm van een piramide.

Hoewel de basis van Lala Lallia dertienduizend jaar geleden al is gevormd, is het waarschijnlijk dat het bovenste gedeelte pas de afgelopen duizend jaar is ontstaan. In de duizenden jaren ertussen bleef de zandberg dus hetzelfde.

Mogelijk was het klimaat in de regio toen nog iets natter, waardoor er planten konden groeien die met hun wortels de duin op zijn plek hielden. De zandberg verschuift nu ieder jaar een beetje.

Jaarlijks schuift Lala Lallia 50 centimeter op, waardoor hij dus langzaam door de woestijn beweegt.

error: Kopiëren mag niet!