President Santokhi: “Dit kwartaal besluit over financiering brug over Corantijnrivier”

President Chandrikapersad Santokhi en de Guyanese president Irfaan Ali zullen eind maart beslissen over de financiering van de brug over de Corantijnrivier, die de twee landen met elkaar moet gaan verbinden. Dit heeft president Santokhi gezegd tijdens een interview met Guyanese media tijdens de onlangs afgesloten CARICOM staatshoofden top die vorige week in Georgetown werd gehouden.

Aanvankelijk was het plan om de brug te laten bouwen volgens een design-build-finance-operate-maintain (DBFM)-model, wat betekent dat het bedrijf dat de opdracht krijgt om de brug te bouwen verantwoordelijk zou zijn voor het ontwerp, de constructie, de financiering, de exploitatie en de uitvoering ervan. onderhoud. De brug zou ook worden gebouwd via een publiek-private samenwerking (PPS). 

In oktober 2023 dienden twee bedrijven, het Nederlandse ingenieursbureau Ballast Nedam en het Chinese China Road and Bridge Corporation (CRBC) voorstellen in om de brug over de Corantijnrivier te bouwen. Deze bedrijven hebben echter inmiddels aangegeven niet aan de voorfinancierings eis te kunnen voldoen.

Samenwerken

Volgens president Santokhi is besloten om het team van ministers uit Guyana en Suriname, die in dit project samenwerken en de technici te laten ontmoeten en met een definitief voorstel te komen over de te volgen koers. “De twee presidenten, van Guyana en Suriname, zullen samen met de ministers een besluit nemen, en dat staat gepland voor het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is de planning; en we hopen dat we het eind maart of begin april kunnen afhandelen, zodat we kunnen beginnen met de bouw van de brug”, legde de Surinaamse president uit. 

In de tussentijd zijn er financiële instellingen die bereid zijn de bouw van de brug over de Corantijnrivier te financieren, die zou dienen als een cruciale infrastructuur voor regionale integratie. Hij merkte op dat er informele gesprekken zijn gevoerd met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die belangstelling heeft getoond voor de financiering van het project, aldus president Santokhi.

Andere modaliteiten

“De bedrijven zouden met voorfinanciering moeten komen, maar ze zijn niet geïnteresseerd in die modaliteit, dus zoeken we naar andere vormen van financiering.” Er zijn instellingen uit de regio en daarbuiten die bereid zijn het te financieren. Het kan via het bedrijf zijn, of het kan de staat zijn; maar Suriname is een beetje anders, omdat we gebonden zijn aan het IMF-programma, dus we kunnen de lening niet aannemen. 

“We moeten hierin dus heel pragmatisch zijn, dus dat is het advies waar we naar op zoek zijn”, aldus het Surinaamse staatshoofd. 

De Corantijnrivier brug is een van de eerste overeenkomsten tussen de presidenten Ali en Santokhi, waarbij beide leiders eerder de cruciale rol onderstreepten die de brug zou spelen bij het bevorderen van de samenwerking, waardoor er meer ontwikkelingskansen voor beide landen zouden ontstaan.

Verbinding van Zuid-Amerika

In mei 2022 werd in Paramaribo een contract ter waarde van 2 miljoen dollar getekend voor verschillende voorstudies en onderzoek die door WSP Caribbean zijn uitgevoerd. Tegelijkertijd werden ook de Expressions of Interest (EoI’s) gelanceerd. In het voorontwerp is tevens voorzien in een tweebaans brug met ruimte voor een derde rijstrook in geval van calamiteiten. De informatie zou de vooraf gekwalificeerde bieders hebben geholpen bij het voorbereiden en indienen van hun voorstellen.

Na voltooiing zou de brug niet alleen de twee buurlanden met elkaar verbinden, maar ook toegang bieden tot grotere economische kansen daarbuiten, naar Frans-Guyana en, via het wegennet dat wordt ontwikkeld, naar Brazilië, en uiteindelijk verder naar Zuid-Amerika.

error: Kopiëren mag niet!