VS: Ter dood veroordeelde Amerikaan (54) na 30 jaar vrij door vondst  verloren gewaande foto’s

De 54-jarige Daniel Gwynn in Philadelphia, die ter dood was veroordeeld, is na 30 jaar vrijgelaten. Hij werd in 1994 verantwoordelijk gehouden voor de dood van een vrouw die bij een brand omkwam.

De toen 25-jarige Amerikaan zou door de politie zijn herkend uit een reeks foto’s van verdachten. Gebleken is echter, dat zijn foto nooit in de serie voorkwam. Gwynn heeft de foto’s zelf nooit kunnen zien omdat het Openbaar Ministerie (OM) de foto’s zou zijn kwijtgeraakt. Het OM heeft zelfs tientallen jaren volgehouden dat de foto’s helemaal niet bestonden.

Toen in 2020 de straf van Gwynn werd omgezet naar een levenslange gevangenisstraf, werd het volledige strafdossier aan de verdediging overhandigd. Hierin bleken de verloren gewaande foto’s te zitten en daar zat Gwynn niet tussen.

Ook bleek een andere verdachte van de dodelijke brand nooit te zijn onderzocht. Hij had drie dagen daarvoor gedreigd het gebouw in brand te steken. Mede daardoor kwam Gwynn vrij en is de andere man nu hoofdverdachte.

error: Kopiëren mag niet!