Fasciatherapie: “Een lang genegeerd orgaan eindelijk erkend”

In de wereld van fysiotherapie is een relatief nieuwe benadering snel aan populariteit aan het winnen: fasciatherapie. Terwijl traditionele methoden zich vaak richten op de behandeling van spieren en gewrichten, duikt fasciatherapie dieper in de complexe structuur van ons lichaam door de focus te leggen op het fasciale systeem, een netwerk van bindweefsel dat spieren, botten en organen met elkaar verbindt. 

“Het is verbazingwekkend dat de medische wereld dit orgaan, dat essentieel is voor onze gezondheid en welzijn, zo lang over het hoofd heeft gezien”, merkt ervaren fysiotherapeut en fasciatherapeut Marianne op.

Fascia speelt een cruciale rol in het functioneren van het menselijk lichaam. Het ondersteunt en beschermt de lichaamsstructuren en speelt een grote rol in de mobiliteit van het lichaam. Problemen met het fasciale systeem kunnen leiden tot pijn, stijfheid en een breed scala aan lichamelijke kwalen. Fasciatherapie richt zich op het versoepelen van het fasciale weefsel, waardoor de bewegingsvrijheid wordt vergroot en pijn vermindert. “We maken gebruik van zachte, doelgerichte technieken om de fascia te ontspannen, wat resulteert in een verbetering van de lichamelijke functies en een vermindering van pijn”, legt Marianne  uit.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft de omvangrijke rol die fascia speelt in het menselijk lichaam aangetoond. “Dit netwerk van bindweefsel is veel meer dan een passieve structuur; het is actief betrokken bij de communicatie binnen het lichaam en speelt een essentiële rol in ons welzijn”, vervolgt Marianne. Fasciatherapie kan bij een breed scala aan klachten worden ingezet, van chronische pijn tot bewegingsbeperkingen en postoperatief herstel.

Door de toenemende aandacht voor fasciatherapie in de medische wereld groeit ook de vraag naar deze behandelmethode onder patiënten.

“We zijn blij dat ons werk nu erkend wordt en dat we de voordelen van fasciatherapie kunnen delen met een breder publiek. Het is een game-changer in de fysiotherapie, en we zijn pas net begonnen.” Met fasciatherapie bieden praktijken zoals die van Marianne  een waardevolle aanvulling op de traditionele fysiotherapie, gericht op het herstellen en behouden van een gezond, bewegend lichaam

error: Kopiëren mag niet!