De ontwikkeling van Suriname door de ogen van FinanceSuriname ( deel 2)

Inleiding

In deel 1 van het artikel “De ontwikkeling van Suriname door de ogen van FinanceSuriname”, geplaatst in dagblad Suriname op 13 februari 2024,  zijn de volgende hoofdstukken opgenomen:1) Macro/micro economisch herstel , 2) Samenwonen en samenleven en 3) Welvaart en welzijn.

Vandaag het tweede deel van het artikel.

In de maanden november en december 2023 heeft stichting FinanceSuriname ( hierna te noemen FinanceSuriname) een marktoriëntatiereis in Suriname gemaakt en met een aantal bedrijven en natuurlijke personen gesproken.

Hartelijk dank

De bedrijven en natuurlijke personen worden heel hartelijk bedankt voor de prettige ontvangst en de gevoerde gesprekken. In deel 1 zijn een aantal namen reeds vermeld.

Hieronder de overige namen van de bedrijven en personen, waarmee wij in Suriname gesproken hebben:

@ de heer Irmo Manglie, directeur/eigenaar van Manglie Rijstbedrijf in Nickerie. Deze ondernemer heeft meer dan 5 uren aan ons besteed. Hij heeft ons veel verteld over de start van het bedrijf en het ondernemen in de rijstsector. Hij heeft ons rondgereden op de uitgestrekte arealen van het bedrijf Manglie. Wij hebben met onze eigen ogen gezien op welke wijze deze ondernemer het bedrijf leidt. De heer Manglie heeft aangegeven dat het tijd wordt, dat Suriname  door deskundige mensen bestuurd moet worden. Integriteit en respect van personen bij de overheid, bedrijf, organisatie etc. zijn belangrijke zaken, die in acht genomen moeten worden;

@de heer Rahmat Hassenmahomed, ondernemer en eigenaar van een bouwbedrijf en van een veeteeltbedrijf. Deze ondernemer heeft heel veel expertise en kennis van het ondernemen in de sectoren, waarin hij opereert. FinanceSuriname heeft vele dagen met deze ondernemer doorgebracht. De dag op zijn boerderij was een unieke ervaring. Op een ontspannende wijze  hebben wij kennis genomen van de veeteeltsector in Suriname. Het diner was heerlijk met dank aan zijn echtgenote;

@ de heren Klaas Struiksma en Sjaikh Kasiem. Met deze heren hebben wij in Suriname uitgebreid gesproken over hun plan om de veeteeltsector een impuls te geven;

@ mevrouw Maltie Sunderpersadlall. Zij heeft een goed verzorgde  kippenboerderij. Vertrouwelijk met haar gesproken over een aantal zaken;

@ de heer Jan van de Linden en mevrouw Marga Elk. Dit Nederlandse echtpaar heeft FinanceSuriname bezocht op 1 april 2023 op de emigratiebeurs in Houten/Nederland. Zij vertelden ons over hun definitieve vestiging in Suriname. In november 2023 heeft dit echtpaar FinanceSuriname in Suriname ontvangen. Er zijn ( Surinaamse) Nederlanders , die erover nadenken om zich definitief in Suriname te vestigen. De mensen verlangen naar Suriname (een mooi land met een heerlijk tropisch klimaat). De (r-) emigranten en de overwinteraars zijn van harte welkom in Suriname, aldus de regering van Suriname;

de heer Ishaak Rosan, directeur/eigenaar van het bedrijf M.G. Rosan N.V.  Dit bedrijf is een begrip in de samenleving van Commewijne en Suriname. Het bedrijf heeft een goede reputatie opgebouwd in de civiele techniek. M.G.Rosan N.V. heeft naam gemaakt op het gebied van het leggen van waterleidingbuizen en alle infrastructurele werken, die daarmee te maken hebben. De heer Ishaak Rosan heeft een aantal uren aan FinanceSuriname besteed. Onder het genot van een heerlijk diner – met dank aan zijn echtgenote – heeft de directeur ons over het ontstaan van het bedrijf verteld. Het werk en de discipline heeft de heer Ishaak Rosan van zijn vader geleerd. Zijn vader was zijn leermeester;

@ de heren Nilesh Bishesar en Sonny Sheoratan. Deze heren werken voor het IT-bedrijf Qualogy in Suriname . Qualogy, die al langer dan 15 jaar in Suriname is gevestigd, heeft zijn nut bewezen voor de financiële instellingen, zakelijk dienstverleners en de overheden in het Caribisch gebied. De bedrijven en organisaties werken efficiënter met de IT-oplossingen van Qualogy. Het bedrijf heeft expertise in Oracle, Java en testing. De heer Nilesh Bishesar is directeur van Qualogy en tevens president-commissaris van De Surinaamsche Bank N.V.;

@ de heer Glenn Truideman, programmamaker bij radio ABC. In het live radiogesprek heeft de heer Truideman mij gevraagd over het gebaar van € 5.000–, dat rond juli 2024 wordt uitbetaald aan de Surinaamse Nederlanders, die een AOW-uitkering uit Nederland krijgen. 

@ de heren Stanley Gulzar en Jozef Hassenmahomed. Deze heren zijn senioren. Na 68 jaren zagen zij elkaar weer. Deze senioren zijn nog in de bloei van hun leven. Zeer inspirerend om naar hen te luisteren en van hen te leren. De heer Gulzar heeft jarenlang in Suriname gewerkt (functies o.a. op directieniveau). De heer Hassenmahomed heeft ook functies verricht voor het bedrijfsleven in Nederland. Vervolgens heeft hij een bedrijf in de vleeshandel opgericht. Dat bedrijf is in Nederland uitgegroeid tot een grootbedrijf in de vleessector;

@ de heer Albert Ramdin, minister van  Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). FinanceSuriname heeft een aantal zaken met de minister besproken o.a. belastingincentives voor bedrijven en natuurlijke personen, machtiging voor verblijf , geen belasting over AOW-uitkeringen en remigratie-uitkeringen van de (Surinaamse) Nederlanders etc. FinanceSuriname bedankt de minister en de aanwezige medewerkers van BIBIS voor de ontvangst op hun vrije dag op zaterdag 9 december 2023;

@ de heer Annand Jagesar, CEO van Staatsolie N.V.  FinanceSuriname heeft een aantal zaken met de heer Jagesar besproken. Het getekende contract van Staatsolie en TotalEnergies heeft FinanceSuriname op het kantoor van Staatsolie mogen inzien. Attentie: de heer Jagesar heeft in diverse radioprogramma’s eerlijk verteld wat in het contract staat. Er is geen sprake van een geheim contract, aldus de heer Jagesar.

Welvaart en welzijn

FinanceSuriname spreekt de hoop uit, dat er welvaart en welzijn in Suriname komt.

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!