Aanhouding voetballer Promes in Dubai leidt tot ophef en kritiek in Russische sportwereld

De aanhouding van de veroordeelde voetballer Quincy Promes in Dubai veroorzaakt ophef in de Russische sportwereld. Russische media melden dat de aanvaller van Spartak Moskou donderdagavond op het vliegveld in Dubai werd aangehouden, toen hij met zijn teamgenoten aan boord wilde gaan van een vlucht naar Sint-Petersburg.

Promes had met Spartak Moskou in Dubai een trainingskamp afgewerkt  ter voorbereiding op het nieuwe Russische voetbalseizoen. Morgen, zaterdag 2 maart, staat Zenit Sint-Petersburg op het programma.

Erevoorzitter van de Russische voetbalbond Vasili Bogdanov zegt tegen het staatspersbureau RIA Novosti, dat Spartak ‘lichtzinnig’ is geweest door Promes mee te nemen naar Dubai, waar de club trainde. Het is algemeen bekend dat de oud-Ajacied in Nederland is veroordeeld en dat Nederland een internationaal opsporingsbevel tegen hem heeft uitgevaardigd, zegt Bogdanov. 

Volgens hem heeft Spartak Promes ook bij eerdere buitenlandse reizen thuisgelaten. “Dit zijn geen grappen, maar serieuze zaken”, zegt de erevoorzitter.

“Er komen wel weer andere goede voetballers”

Ook oud-schaatster en parlementslid Svetlana Zjoerova wijst erop dat het riskant was voor Promes om naar Dubai te gaan. Tegen de sportsite Metaratings.ru zegt ze, dat de voetballer niet op de steun van Rusland kan rekenen. “Wij kunnen niets voor hem doen, hij is geen Russisch staatsburger”, zegt ze. “Er komen wel weer andere goede voetballers.”

Het was vrijdagochtend onduidelijk of Promes nog vastzit. Spartak Moskou onthoudt zich in de Russische media van commentaar. Het lijkt in elk geval onwaarschijnlijk dat de aanvaller morgenavond meespeelt in de wedstrijd van zijn club tegen Zenit Sint-Petersburg.

Tijdens het trainingskamp van Spartak in Dubai werd Promes in Nederland schuldig bevonden aan betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. De smokkel van 1.350 kilo cocaïne vond plaats in 2020, toen hij speler van Ajax was. Promes kreeg een celstraf van zes jaar opgelegd en ging vervolgens in hoger beroep.

OM Nederland

In de loop van vandaag, vrijdag 1 maart, werd bekend dat het Nederlandse Openbaar Ministerie in gesprek is met de Verenigde Arabische Emiraten over een mogelijke uitlevering van voetballer Quincy Promes. Volgens een woordvoerder is er contact geweest, nadat het Openbaar Ministerie (OM) in de media vernam over de arrestatie op het vliegbeld van Dubai. Het OM kreeg te horen dat Promes (32) is aangehouden voor “een lokale overtreding“.

error: Kopiëren mag niet!