NDP verhoogt activiteiten na veroordeling en vlucht voorzitter Bouterse

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft sinds de vlucht van haar voorzitter, Desi Bouterse, een opmerkelijke toename in activiteiten laten zien. De veroordeling van Bouterse tot 20 jaar celstraf voor zijn rol in de Decembermoorden heeft binnen de partij blijkbaar gezorgd voor een opleving in betrokkenheid en initiatieven. Dit fenomeen wordt duidelijk door de recent verhoogde activiteiten in verschillende districten en de prominente rol van oud-First Lady Ingrid Bouterse-Waldring binnen de partijstructuren.

De Centrale Verkiezingscommissie (CVC) van de NDP heeft vergaderingen belegd in Saramacca en Marowijne met het oog op de verkiezingen in 2025, terwijl ook in Paramaribo, Nickerie en Coronie bijeenkomsten zijn gehouden. 25 februari, de dag van de staatsgreep gepleegd door Bouterse en zijn mede militairen in 1980, werd onlangs nog gevierd met passievolle speeches, waarbij deze dag binnen de partij als ‘Revo-dey’ wordt erkend.

De betrokkenheid van Ingrid Bouterse-Waldring, die populariteit genoot tijdens het presidentschap van haar echtgenoot, is toegenomen. Haar groeiende rol binnen de NDP wijst op een mogelijke toekomst als leidend figuur binnen de partij. Deze ontwikkeling heeft tot speculaties geleid over een eventuele interne strijd om het partijvoorzitterschap, zoals opgemerkt door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.

De betrokkenheid is niet beperkt tot de Bouterse-Waldring, met andere prominente NDP-leden zoals voormalig DNA-voorzitter Jenny Simons en oud-parlementariër Silvana Afonsoewa die actief participeren in partijactiviteiten.

Ondanks de tumultueuze tijd voor de partij, blijven het gekozen hoofdbestuur en andere interne structuren van de NDP ongewijzigd, zoals besloten tijdens een vergadering van het Centraal Politiek Orgaan (CPO) onder leiding van Bouterse in 2022. De partij heeft haar interne verkiezingen uitgesteld tot na de landelijke verkiezingen van 2025, wat de stabiliteit binnen de partij verder moet waarborgen. Ondervoorzitter Ramon Abrahams en andere leiders hebben tijdelijk de leiding overgenomen om het ontstane vacuüm op te vangen.

Met deze toegenomen activiteiten en de oproep aan burgers om zich aan te sluiten bij de partij “bij de structuren van de buurt”, tekent de NDP de lijnen voor haar toekomst na de veroordeling en vlucht van Bouterse. De komende tijd zal uitwijzen hoe deze strategieën de partij zullen vormen en positioneren in de Surinaamse politiek.

error: Kopiëren mag niet!