Interessante staatshoofden Caricom meeting

De president van de Republiek Suriname bezoekt over enkele dagen de Caricom Staatshoofdenmeeting (de 46e Regular Meeting of the Conference of CARICOM Heads of Government) in Guyana die regulier gehouden wordt. Het zou dan onvermijdelijk moeten zijn dat de Caribische organisatie een standpunt inneemt tegen de oorlog die nu gaande is in Palestina. De Braziliaanse president Lula heeft enkele dagen terug zijn afkeuring uitgesproken over deze oorlog. Hij noemde het een genocide en een oorlog van militairen tegen vrouwen en kinderen. 

Recent heeft de USA een resolutie tot een staakt-het-vuren in de VN Veiligheidsraad geblokkeerd. Maar, als de USA het niet had geblokkeerd dan zouden Rusland en China het wel doen. Dat is in de afgelopen jaren steeds gebeurd, het is een roulettespel geworden waardoor de VN als bewaker van de wereldvrede een waardeloos instrument voor de mensheid is geworden. Voorbeelden zijn de laatste invasies of het ondersteunen van ingrepen in landen als Irak en Libië en meer recenter de agressie van Rusland en Israël die hebben geleid tot langdurige oorlogen. Van de 29.000 doden in Gaza zou 2/3 vrouwen en kinderen zijn. 

De Caricom meeting zal voorgezeten worden door de president van Guyana vanwege het roulatiesysteem in de organisatie. Sprekers op de meeting zullen premier Roosevelt Skerrit van Dominica (de vertrekkende Caricom-voorzitter), de Guyanese president dr. Irfan Ali zelf en dr. Carla Burnett, de secretaris-generaal van de Caricom. Opmerkelijk is dat president Lula van Brazilie die recent in opspraak kwam en ook in de diplomatieke rel met Israël vanwege zijn uitspraken over de Palestijnse genocide, gast zal zijn bij deze meeting. 

Op de website van de Caricom is vermeld dat een aantal punten op de agenda is opgenomen. Het gaat om de klimaatfinanciering, de Caricom Single Market and Economy, landbouw en voedselzekerheid, de energiezekerheid en de regionale veiligheid, regionaal transport, herstelbetalingen, internationale betrekkingen, de Cricket T-20 World Cup 2024 en internationale en regionale issues. 

Opvallend punt op de agenda is toch dat van de herstelbetalingen. Binnen de Caricom is er een afspraak op dit vlak dat bestaat uit 12 punten. De Caricom heeft een ferm standpunt ingenomen voor herstelbetalingen. Het standpunt van Suriname tegenover de koloniale mogendheid die relatief enorm heeft geprofiteerd van het koloniaal verleden en de slavernij, is heel mild. Politiek is er geen druk nu van Surinaamse zijde richting het Koninkrijk der Nederlanden, ondanks de ongeadresseerde (dus niet gemeende) excuses die al zijn uitgesproken door de Nederlandse premier en de koning. Opmerkelijk is ook dat de Surinaamse regering bij zijn standpunt met betrekking tot herstelbetalingen niet refereert aan deze Caricom afspraak. Er zijn enkele nieuwe ontwikkelingen gaande op dit gebied, onder andere in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland. Dat betekent dat Suriname vanuit zijn kant zijn bijdrage zal moeten leveren zodat de zaak van Suriname en van Caricom sterker wordt. 

Een ander interessant punt is dat van de regionale verbindingen tussen de Caricom-landen. Er was aanvankelijk een plan om Suriname mee te nemen in een 4-landen transportsysteem met de ferry. Suriname, Guyana, Barbados en Trinidad zouden deze landen zijn. Wat de positie van Suriname is weten we niet, maar de Surinaamse regering (ministerie van TCT) praat ook net hierover. De door de particuliere sector geleide regionale veerdienst zal eind 2024 van start gaan. De nieuw aangekondigde joint venture onder de merknaam ‘Connect Caribe’ zal in eerste instantie zware en lichte vracht en landbouwproducten rond het oostelijke Caribisch gebied vervoeren, voordat er een passagiersdienst wordt toegevoegd, samen met extra stops in de hele regio. Het project zal uiteindelijk uit drie schepen bestaan, waaronder een grote veerboot die 800 passagiers zal vervoeren; een snelle veerboot die 435 passagiers kan vervoeren; en een vrachtschip dat in eerste instantie Barbados, Suriname, St. Vincent en St. Lucia zal bedienen voordat het zal uitbreiden naar andere landen in de regio. Het standaardtarief zal naar verwachting ongeveer $ 100 (VS) bedragen voor een retour, exclusief diverse belastingen en overheidsheffingen.

In een ander bericht ook van januari dit jaar wordt aangegeven dat de 3 boten van Connect Caribe dagelijkse en wekelijkse roundtrips zal maken om Barbados, St Lucia, Trinidad and Tobago, St. Vincent, Grenada, Dominica, Antigua, Suriname en Guyana met elkaar te verbinden. Suriname zou dus volgens verschillende berichten, wel nog in de trajecten voorkomen. De regeringen van Guyana, Barbados en Trinidad ondersteunen dit project wel heel actief. 

Het punt van de regionale veiligheid zal meer gaan om de illegale boten in de Caribische wateren. Wat ons betreft zijn het ook Guyanese vissers. Maar het gaat ook om de hoge crimes in bepaalde landen als Trinidad. 

Ook dat van de klimaatfinanciering is een interessant punt en de positie van Suriname als nog een carbon negatief land dat carbon credits wil verkopen. Bij de laatste begrotingsbehandeling zijn deze punten die betreffen onze inkomsten niet aan de orde gekomen. En onder de internationale kwesties zal, onder meer door de aanwezigheid van president Lula, het issue van Palestina zeker aan de orde komen. De vraag is of Caricom zich zal laten verleiden tot een verklaring. Het kan al bij al een heel interessante meeting worden waar Suriname vorderingen kan boeken.

error: Kopiëren mag niet!