De SRD sterkt aan: Een complex economisch beeld in Suriname

In het licht van recente economische ontwikkelingen in Suriname biedt Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), inzicht in de fluctuerende wisselkoersen en de bredere economische implicaties voor het land.

Tijdens een interview met Sunweb TV bespreekt hij de verrassende trend van een dalende koers en de versterking van de Surinaamse dollar (SRD), een situatie die in theorie de koopkracht van burgers zou moeten verhogen.

Echter, Debipersad wijst erop, dat de prijzen moeten dalen om de positieve effecten van een sterkere SRD daadwerkelijk te voelen. “Op het eerste gezicht zou men denken dat je rijker wordt, dat je loon omgezet in dollars steeds meer waard wordt. Maar om echt vooruit te gaan, moeten de prijzen zakken”, legt Debipersad uit.

De econoom merkt op dat dit fenomeen, waarbij de koers fors afneemt, uniek is voor Suriname gezien de lange trend van stijgende wisselkoersen in het verleden. Maar, het huidige verschil tussen de koers bij banken en de zogenaamde ‘straatkoers’ bij cambio’s roept vragen op over welke koers nu echt de markt reflecteert.

De diverse koersen tussen banken en cambio’s en zelfs tussen verschillende cambio’s onderling, suggereren complexe onderliggende factoren. Debipersad stelt dat recente positieve macro-economische ontwikkelingen, zoals de steun van het IMF en verbeterde kredietratings, bijdragen aan een sterker economisch fundament voor Suriname. Echter, deze verbeteringen moeten nog hun weg vinden naar de alledaagse economische realiteit van de burgers.

Speculaties over politieke invloeden op wisselkoersen en de rol van cambio’s voeden het debat over de ware aard van deze koersschommelingen. De econoom benadrukt daarnaast de noodzaak voor aanpassingen in de douanekoers om de positieve effecten van een sterkere SRD in prijsdalingen om te zetten, waardoor burgers daadwerkelijk meer koopkracht krijgen.

Met betrekking tot de toekomst van winkelprijzen, blijft Debipersad voorzichtig. Hij erkent dat de impact van koerswijzigingen op de prijsvorming tijd vereist en hoopt dat de overheid maatregelen zal nemen om de belofte van lagere prijzen waar te maken.

error: Kopiëren mag niet!