Mexico: Honderdduizenden Mexicanen de straat op tegen Grondwetswijziging president

In diverse steden in Mexico hebben zondag honderdduizenden mensen in een zogenoemde ‘Mars voor de Democratie’ gedemonstreerd tegen de plannen van president Andrés Manuel López Obrador om de Grondwet op meerdere punten te wijzigen.

Met name in Mexico-Stad was de opkomst groot. De populist López Obrador, die zichzelf links noemt, maar al jaren een rechts-nationalistisch beleid voert, wil een reeks Grondwetswijzigingen doorvoeren, waaronder een hervorming van het Nationaal Electoraal Instituut (INE), dat verkiezingen organiseert en overziet.

Critici zien daarin een gevaar voor de democratie en beschuldigen de president ervan de verkiezingen later dit jaar ten faveure van zijn partij te willen manipuleren.

Op 2 juni worden in Mexico presidentsverkiezingen gehouden. Claudia Sheinbaum, partijgenote van López Obrador, is met een ruime voorsprong in de peilingen de favoriet. Zij deed vorig jaar afstand van het burgemeesterschap van Mexico-Stad om zich op de campagne te concentreren.

error: Kopiëren mag niet!