Brazilië: President Lula niet meer welkom in Israël na vergelijking oorlog in Gaza met Holocaust

De Braziliaanse president Lula da Silva is niet meer welkom in Israël na enkele uitspraken over de oorlog in Gaza. Lula vergeleek die met de Holocaust tijdens WOII. De Israëlische regering reageert verbolgen.

“Wat in de Gazastrook gebeurt met het Palestijnse volk is geen oorlog, maar een genocide”, zei de Braziliaanse president afgelopen weekend tijdens een toespraak op een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie.

Lula vergeleek de oorlog in Gaza ook met de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, de genocide tegen de Joden door de nazi’s.

De Braziliaanse president riep daarbij op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en herhaalde nog eens dat er een tweestatenoplossing moet komen, een mening die breed gedragen wordt in de internationale gemeenschap. De vergelijking met de nazi’s schoot bij de Israëlische regering in het verkeerde keelgat.

De Braziliaanse ambassadeur werd op het matje geroepen en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken maakte duidelijk, dat Lula niet meer welkom is in Israël, als hij zijn uitspraken niet terugneemt.

error: Kopiëren mag niet!